Lucrări cunoscute din repertoriu de jazz și muzică ușoară, printre care se numără piese celebre interpretate de Madonna, Frank Sinatra sau Abba, vor fi incluse într-un concert inedit, susținut de muzicieni din corul și orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj. ”

Concertul, intitulat ‘Charlie Upstairs’, are loc în cadrul Festivalului ‘Toamna Muzicală Clujeană’, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România, organizatorii dorindu-și ca, în acest fel, să atragă cât mai multă lume către acest eveniment, ajuns, în acest an, la a 51-a ediție.

‘Prin introducerea acestui eveniment în cadrul Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, Filarmonica Transilvania își propune să aducă muzicienii pe care publicul îi ascultă vineri de vineri pe scena Colegiului Academic, mai aproape de cei care își doresc să îi audă și într-o altă ipostază, într-un cadru relaxat’, susțin, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, organizatorii.

În cadrul concertului ‘Charlie Upstairs’ vor fi interpretate lucrări cunoscute din repertoriu de jazz și muzică ușoară, precum: Summertime, Broken vow, Like a prayer, The girl from Ipanema, My way, Money, money, money, New York New York și Fly me to the moon.

Un al doilea eveniment deosebit din cadrul festivalului este proiecția filmului Nosferatu (n. red. — 1922, regia F. W. Murnau) cu acompaniament live. Trio Contraste, format din Ion-Bogdan Ștefănescu (flaut), Doru Roman (percuție) și Sorin Petrescu (pian), va interpreta coloana sonoră a filmului Nosferatu, compusă de Violeta Dinescu.

Pelicula ‘Nosferatu’ a fost realizată de unul dintre cei mai cunoscuți regizori ai filmului mut, fiind o adaptare a romanului ‘Dracula’, scris de irlandezul Bram Stoker (1847-1912), pentru care regizorul german Murnau a avut probleme legate de drepturile de autor. Filmul a fost retras, în mod oficial, de pe ecrane, însă povestea stranie și estetica expresionistă deosebită i-au adus celebritatea. Imaginea a fost inspirată și de pictura lui Pieter Breugel, filmul conținând multe efecte speciale inovatoare.

Compozitoarea Violeta Dinescu, stabilită de 35 de ani în Germania, a scris pentru filmul mut Nosferatu o nouă coloană sonoră, pentru instrumente de suflat, percuție și pian.

‘În plus, se deschide și calea către muzica electronică, asociată cu momentul în care protagonista feminină a filmului, Ellen Hutter, este chinuită de viziuni onirice. Această femeie se sacrifică pentru ca Nosferatu să uite de răsăritul soarelui și, astfel, să pună capăt aparițiilor stafiilor. Din punct de vedere muzical, ea este antagonistă vampirului: sub țipătul ascuțit al unui fluier, acesta se sfărâmă în lumina soarelui’, precizează sursa citată.

Cine-concertul face va avea loc sâmbătă, de la ora 19,00, la Sala Studio a Academiei de Muzică ‘Gheorghe Dima’.

A doua zi, duminică 15 octombrie, are loc concertul ‘Charlie Upstairs’, de la ora 19,00, în Piața Muzeului, nr. 3 din Cluj-Napoca, intrarea la eveniment fiind liberă.

Prima ediție a festivalului Toamna Muzicală Clujeană a avut loc în 1965. Cu o mică excepție (doi ani de întrerupere), festivalul și-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii, în 2016 ajungând la cea de 50-a ediție.

În mod tradițional, oferta muzicală a festivalului este eclectică atât cronologic, cât și componistic și interpretativ. În cadrul festivalului au loc concerte simfonice, vocal-simfonice, precum și recitaluri camerale și solistice acoperind întreaga istorie a muzicii clasice.

Ediția din acest an are loc între 13 și 28 octombrie.

NapocaNews