Românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia (Italia), unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, a anunțat Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax.

Italia, ţara în care se află una dintre cele mai mari comunităţi de români din străinătate, a introdus măsuri extraordinare de carantină în nordul peninsulei, pentru a combate răspândirea noului coronavirus.

Numărul cazurilor creşte de la o oră la alta şi Italia a ajuns, în mai puţin de 36 de ore, cel mai mare focar din Europa.

Doi oameni au murit de pneumonie virală, iar numărul cazurilor confirmate până la această oră se apropie de 80. Sunt afectate 12 localităţi din regiunile nordice Lombardia şi Veneto, unde trăiesc şi peste 300.000 de români. Şi deocamdată nu se ştie exact cum a ajuns virusul acolo. Autorităţile au introdus restricţii severe, însă de teama infectării, locuitorii se autoizolaseră în case încă de vineri.

Vom folosi forţele de poliție pentru a închide zonele de focar, dar dacă va fi nevoie, chiar și armata, a anunțat aseară premierul Giuseppe Conte, îngrijorat că epidemia s-ar putea extinde.

În regiunea Lombardia, cu 54 de italieni contaminați și regiunea Veneto, cu 17 cazuri de coronavirus, meciurile din seria A și B de fotbal se amână, în vreme ce universitățile se închid pentru o săptămână.

Localitățile sunt pustii. Nimeni pe stradă și nici măcar trenurile nu se opresc, nici în orașe mai mari, ca Piacenza, unde locuiesc și 2.500 de români.

Scriitoarea Irina Ţurcanu stă închisă în casă cu familia de vineri dimineața, 21 februarie.

NapocaNews