Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa marti la frontiera greco-turca impreuna cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, si cu cel al Parlamentului European, David Sassoli, iar ministrii de interne ai statelor UE vor avea miercuri o reuniune extraordinara in cadrul careia va fi discutata situatia de la frontiera blocului comunitar cu Turcia, unde mii de migranti incearca sa treaca in Grecia si Bulgaria de saptamana trecuta.

Provocarea cu care se confrunta Grecia in fata afluxului de refugiati este una ‘europeana’, a declarat luni sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se va deplasa marti la frontiera greco-turca impreuna cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, si cu cel al Parlamentului European, David Sassoli, transmit AFP si dpa.

‘Provocarea cu care se confrunta Grecia este o provocare europeana’, a declarat intr-o conferinta de presa Ursula von der Leyen, care se va intalni cu prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis. ‘Grecia are intregul nostru sprijin’, a adaugat ea.

Referitor la decizia de vineri a Turciei de a deschide frontierele cu Uniunea Europeana si de a lasa sa treaca refugiatii, pentru a obtine sprijin occidental in Siria, presedinta Comisiei Europene a recunoscut ca Ankara se afla ‘intr-o situatie dificila in ceea ce priveste refugiatii si migrantii’. ‘Dar ceea ce vedem acum nu poate fi un raspuns sau o solutie’, a subliniat ea.Comisia de la Bruxelles va avea un dialog intensiv cu Ankara pentru a lua in discutie ‘unde ar putea fi necesar sprijin’ in privinta refugiatilor in Turcia, dar ‘exista un acord in vigoare, pe care noi il respectam’, a mai spus Ursula von der Leyen, referindu-se la pactul incheiat in 2016 cu Ankara.

Sefa Comisiei Europene a discutat vineri prin telefon cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat un purtator de cuvant de la Bruxelles, fara a furniza alte detalii.

Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, urmeaza sa se deplaseze la randul sau, ‘in zilele urmatoare’, la Gaziantep, in sud-estul Turciei, pentru a examina situatia refugiatilor.

Grecia s-a plasat duminica in stare de alerta ‘maxima’ pentru a-si proteja frontierele in fata afluxului de mii de migranti spre teritoriul sau.

NapocaNews