Una dintre principalele ținte ale Turciei pare să fie Grecia, arată analiza citată. Armata turcă vizează din nou apele teritoriale elene. Ziarul grec Kathimerini scrie:

„Au existat îngrijorări privind o posibilă intervenție turcă în Mediterana Orientală, cu scopul de a împiedica un acord privind delimitarea unei Zone Economice Exclusive (ZEE), între Grecia și Egipt, subiect aflat pe masa tratativelor între responsabilii celor două țări.”

Numele date de Turcia navelor care explorează zăcămintele gazeifere reprezintă și ele un indiciu elocvent.

Numele vasului folosit de Turcia pentru observații „seismice” pe platforma continentală greacă este Oruç Reis (1474-1518), un amiral al Imperiului Otoman care a efectuat numeroase raiduri asupra coastelor Italiei și a insulelor din Mediterana, când acestea se aflau sub controlul creștinilor.

Alte vase de explorare și forare pe care Turcia le folosește sau intenționează să le folosească în apele teritoriale grecești poartă nume de sultani otomani care au atacat Grecia și Ciprul.

Printre ele, Fatih, „Cuceritorul”, sau Mahomed II, cuceritorul Constantinopolului; vasul de forare Yavuz, „Hotărâtul” sau sultanul Selim I, care a condus Imperiul Otoman în timpul invadării Ciprului, în 1571; sau Kamuni, „Legiuitorul”, adică sultanul Suleiman, care a invadat părți ale Europei de Est precum și insula greacă Rhodos.

Mișcările Turciei în apele Mediterane survin pe fondul transformării catedralei Sfânta Sofia din muzeu în moschee. Erdogan a promis cu această ocazie să „elibereze moscheea Al-Aqsa” din Ierusalim.

NapocaNews