Organizat în condiții diferite din cauza situației sanitare internaționale filmele fiind proiectate exclusiv sub cerul înstelat, am căutat evenimente care se desfășoară pe parcursul zilei și am regăsit secțiuni deja conscarcate dar și unele noi. În cele ce urmează veți găsi o sinteză a acestora, despre fiecare în parte puteți afla mai multe urmărindu-ne postările sau accesând siteul oficial al Festivalului www.tiff.ro.

Discuțiile cu invitații de la TiffLounge din edițiile anterioare s-au mutat la Casa TIFF si s-au transformat în întâlniri grupate în 2 secțiuni: InspiraTIFF, moderator Mihnea Măruță (de la ora 11.00) și TIFF Talks (de la ora 17.00) unde membri din echipele de film dialoghează cu publicul pe marginea producțiilor românești inspirate din subiecte de actualitate și proiectate la TIFF.

Muzeul de Artă este gazda expozițiilor „Jurnal de pandemie”, “Lights on! Fellini’s 8 ½”, “Artiști împreună” și “Călătorie prin lumea lui Dem”. La Casa Tranzit sunt expuse multimedia fotografii arhitecturale și ne este propusă o expoziție care se dorește un punct de plecare către o platformă Art Deco România, documentată la nivel național, și un spațiu de dezbatere pentru arhitecți și comunități de creatori: “B:MAD 3.0 – București, oraș Art Deco” și “FAR | 12 fotografi de arhitectură din România”. Expozițiile pot fi vizitate in intervalul 1-9 august, intrarea este liberă.

Tot la Muzeul de Artă 12 trupe și artiști tineri rezidenți în Cluj-Napoca vor cânta între 4 și 9 august, de la orele 14.00, 15.00, 16.00 și 17.00, sub umbrela BT live Sessions – Art Museum Edition iar joi, 6 august pe ecranul din curte va fi transmis live un poem performativ EXUNT, spectacol produs de Reactor de creație și experiment în cadrul programului cultural „Postuman. Abordări performative”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Târgul producătorilor locali este un proiect TIFF organizat în parteneriat cu MadeinCluj în Parcul Etnografic Naţional „Romulus Vuia” între 4 și 9 august.

Integritate 2020 este un proiect dedicat informării și educării cetățenilor (în special a celor tineri) în legătură cu efectele corupției asupra societății. Acesta este derulat în parteneriat, de Direcția Generală Anticorupție, Asociația Pro Democrația și Fundația Hanns Seidel România. În cadrul proiectului vor fi 2 secțiuni competiționale, dedicate amatorilor și profesioniștilor care pot transmite, începând cu luna octombrie scurtmetraje de maxim 5 minute care să surprindă și să promoveze mesaje educative și un comportament activ și responsabil anticorupție. Filmele premiate vor fi proiectate pe marele ecran, la TIFF 2021, în cadrul unui eveniment dedicat, care va include și dezbateri cu publicul pe teme relevante pentru subiectul acestui proiect.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Alina Maria Iuga