Ministrul bulgar al apărării: „Sofia şi-a pierdut încrederea în Skopje”. Vicepremierul şi ministrul apărării din Bulgaria, Krasimir Karakaceanov, a comentat cele mai recente evoluţii ale discuţiilor dintre Bulgaria şi Republica Macedonia de Nord. „În primul rând, aş dori să remarc eforturile ministrului bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, şi ale Germaniei, care deţine preşedinţia UE, de apropiere a poziţiilor părţii bulgare şi macedonene.

Sprijin principalele constatări ale şefului diplomaţiei bulgare, potrivit cărora Tratatul de bună vecinătate dintre Bulgaria şi Macedonia de Nord nu este respectat de partea macedoneană. Drept urmare, în acest moment, încrederea Sofiei în Skopje s-a pierdut, din cauza eşecului sistematic al părţii macedonene de a-şi îndeplini angajamentele.

Reamintesc că, din octombrie 2019, există o poziţie-cadru, aprobată de parlamentul bulgar, care defineşte în mod clar termenii şi condiţiile în care Bulgaria va sprijini aderarea Republicii Macedonia de Nord la Uniunea Europeană. Nicio condiţie din poziţia-cadru nu a fost îndeplinită de partea macedoneană, în special cele referitoare la progresul în activitatea comisiei istorice bilaterale, care a fost blocată practic unilateral de guvernul de la Skopje.

Este complet inacceptabil pentru mine ca Macedonia de Nord să primească sprijin pentru începerea negocierilor UE,
fără recunoaşterea clară de către Skopje a rădăcinilor bulgare ale limbii macedonene moderne şi istoriei după 1944. Nu cred că în acest moment, Bulgaria are garanţii din partea Macedoniei de Nord privind punerea în aplicare a Tratatului din august 2017.

Singura garanţie ar putea fi o anexă scrisă la Tratatul din 2017, care să reflecte poziţia-cadru a Bulgariei şi declaraţia parlamentului bulgar din octombrie 2019. În caz contrar, Bulgaria nu poate sprijini aderarea Macedoniei de Nord la UE, în niciun fel de condiţii şi sub nicio presiune externă, dacă în acest scop partea bulgară va trebui să-şi sacrifice interesele naţionale, admiţând în UE o ideologie de stat anti-bulgară, moştenită din vremea Iugoslaviei comuniste şi, din păcate, păstrată cu toate eforturile de către actualul guvern de la Skopje”, a precizat ministrul Karakaceanov.

NapocaNews