Muzeul Etnografic al Transilvaniei: conferinţă online de promovare a proiectului TEHNICI INOVATIVE IN VALORIFICAREA PATRIMONIULUI CULTURAL. ICOANELE DE PE VALEA SEBEŞULUI DIN COLECŢIA MUZEULUI ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie publică de cultură care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă adresează invitaţia de a participa la conferinţa de promovare a proiectului „Tehnici inovative in valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe valea Sebeşului din colecţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei”, finanţat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul îşi propune să faciliteze accesul vizitatorilor la icoanele pe sticlă originare din zona Văii Sebeşului, aflate în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, piese de o rară valoare estetică şi documentară, pictate de generaţii de artişti ţărani. Aceste adevărate comori ale plasticii populare vor fi valorificate atât prin expunere directă cât şi prin prin utilizarea tehnicilor inovative din domeniul realităţii virtuale pentru explorarea completă a picturii, a materialelor şi a tehnicilor de execuţie. În cadrul proiectului vor fi restaurate şi conservate în vederea expunerii 66 de bunuri de patrimoniu la care accesul publicului larg este dificil.

Pe lângă rezultate aferente procesului de digitizare si de realizarea a propunerilor de restaurare digitala ale icoanelor pe sticla, la conferinţă vor fi dezbătute şi aspecte specifice legate de tehnicile care caracterizează procesul de restaurare reală a acestor icoane.

De asemenea, în cadrul conferinţei urmează să prezentăm aplicaţiile digitale care vor fi realizate in cadrul proiectului, aplicaţii menite să ofere publicului din mediul virtual un mod nou şi interactiv de percepere a valorilor patrimoniului cultural.

Evenimentul este organizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi NUDA AS din Bergen (Norvegia) în cadrul proiectului „Tehnici inovative in valorificarea patrimoniului cultural. Icoanele de pe valea Sebeşului din colecţia Muzeului Etnografic al Transilvaniei „, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Susţinerea expoziţiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”.

În vederea implementării proiectului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei beneficiază de o finanţare nerambursabilă din Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, în valoare de 618.161,00 lei, echivalentul a 129.265,59 Euro. Proiectul, care se desfăşoară pe o perioadă de 24 de luni, se află în a 11-a lună de implementare

Conferinţa va avea lo online, vineri, 26 februarie 2021, începând cu ora 12.00, pe platforma Zoom şi va fi acccesibilă prin următorul link: https://us02web.zoom.us/j/4790183072 Meeting ID: 479 018 3072

NapocaNews