Vladimir și Estragon îl așteptau pe Godot. Cine era Godot? Un sfânt? Nici ei nu știau. Dar știau că domnul Godot există și că o să vină. Și așteptau. Ca și cum ai aștepta venirea trenului în gara Ciotat.


Dar românii au un sfânt, Sfântul Așteaptă. Îl tot așteaptă. De o mie de ani îl tot așteaptă. Au făcut și revoluții, revoluțiile așteptării. Și când au zis că vine, uite-l, nu-i, a venit Corona Lisa, a venit pandemia în loc și le-a spus, sfântul vostru e ocupat, alții sunt înscriși la așteptat. Nici pe lista de așteptare nu sunteți în rând cu lumea, tot la coadă ați rămas. La rând acum urmează occidentalii, apoi americanii, rușii, astronauții, chinezii și pechinezii…

Și pechinezii?


Da, da, până și câinii sunt înaintea voastră, și râmele, și porcii. Aveți de așteptat, dacă v-ați vaccinat, adică dacă v-ați deșteptat. Minunile Sfântului Așteaptă nu-s pentru oricine, minunile așteptării cer sacrificii. Mai bine v-ați înscrie pe lista de așteptare a altui sfânt.

Care?


Sfântul Sisoe, bunăoară.
Am mai fost. Baliverne. Minunile lui sunt numai floricele pe câmpii. Un copil a leșinat și el i-a spus: „Ridică-te și mergi”. Și cică l-a-nviat!!
Atunci Sfântul Macarie?
Nu-i de-al nostru. Și am auzit că nu a făcut decât minunea de a posti în pustie 60 de ani. N-avem atâta timp de pierdut. Asta nu e minune. Noi îl vrem pe Sfântul Așteaptă, minunile lui să… să…
Să… ce?
Sâ… să!

Bine, dar puneți-vă masca. Și așteptați aici, la semn.

Până când?
Aveți răbdare. Fără răbdare…
Da, știm, cu răbdarea, treci marea.
O așteptate largă și lungă cât marea.
Dar dacă ne-om pierde răbdarea?
Nu cred.
Voi sunteți condamnați la așteptare.
Așteptarea este rațiunea voastră de a fi. Iar paradoxul așteptării este uitarea. Ați uitat că Sfântul Așteaptă este singurul sfânt care nu face minuni!? Sigur, ați inventat și o artă, arta de a aștepta: Vă faceți că munciți.

Cum așa?

Păi ați uitat să mai munciți. Și-l așteptați pe Sfântul Așteaptă să muncească în locul vostru.
Nu-i adevărat.
Atunci spuneți-mi, ce așteptați?
Tramcarul?
Vaporul?
Helicopterul?
Pe Mița Biciclista?
Tragerile la Loto?
Primăvara?
Să nască scroafa?
Poșta cu răvașe?
Iubita, nesuferita, adică pe mine, Corona Lisa?

Dinții de lapte?
Hingherii?
Al treilea război mondial?
Sau poate Salvarea?

Păi… noi… să vedeți…
Vedeți, ați uitat. Nici voi nu mai știți ce așteptați. Nu, dar pe bune, hai, faceți-mi această confesiune, ce așteptați?

Grid Modorcea