Află care sunt sportivii care au schimbat lumea și cum au reușit acest lucru. Top povești care au impresionat o lume întreagă. Citește chiar acum!

De-a lungul timpului, istoria omenirii a fost schimbată de anumiți oameni – lideri politici, oameni de știință și chiar sportivi – https://www.gazetavalceana.ro/sport/top-atleti-care-au-rescris-istoria-sporturilor-de-astazi/. Sportul se numără printre “armele” cu care unii oameni au reușit să schimbe evoluția umanității. Nici nu este de mirare, din moment ce sportul se bucură de o susținere la nivel global, cu adevărat colosală.

Fotbalul are între 3, 5- 4 miliarde de fani, cricket-ul – peste 2, 5 miliarde, hochei-ul pe iarbă – 2 miliarde, iar tenisul – peste 1 miliard de fani. Jim Brown, Jesse Owens, Muhammad Ali, Billie Jean King, Martina Navratilova sau Kareem Abdul Jabbar sunt doar câțiva dintre aceștia.

Sportivi, oameni, simboluri – atleți care au influențat evoluția omenirii

Sportivii sunt recunoscuți ca fiind adevărate simboluri și fanii pe care îi adună astăzi pe rețelele de socializare dovedesc din plin acest lucru. Cristiano Ronaldo (197, 5 milioane de urmăritori pe Instagram), Lionel Messi (140,6 milioane) și Neymar (131, 3 milioane) sunt cei mai urmăriți sportivi ai planetei.

Aceștia conduc și în topul sportivilor urmăriți pe Facebook și Twitter. Ronaldo avea 127, 8 milioane de fani pe Facebook și 87 milioane pe Twitter în 2020. Messi (90, 1 milioane pe Facebook) și Neymar (Facebook – 60 milioane și 48, 1 milioane pe Twitter) îl secondează pe CR7 în acest top.

Printre cei care se situează în topul celor mai influenți sportivi în epoca modernă se numără Dwayne ”The Rock” Johnson (58 milioane fani pe Facebook și 14, 3 milioane pe Twitter) – locul 5. Topul este încheiat de Michael Jordan, cu 4 milioane de fani pe Twitter și 27, 7 milioane pe Facebook. Numai că istoria omenirii a fost schimbată de sportivi cu mult timp înainte de rețelele de social media.

Jesse Owens a rămas în amintirea oamenilor datorită celor 4 medalii de aur pe care le-a câștigat la Jocurile Olimpice desfășurate în 1936. Într-o perioadă în care Germania era condusă de “rasă ariană”, a cărei dominație era de așteptat la aceste Jocuri, sportivul de culoare a reușit să îi demonstreze lui Adolf Hitler cât de nefondată era teoria lui.

Jim Brown este un fost jucător de fotbal american care în anii ’60 a fondat mișcarea BEU (Black Economic Union) pentru a ajuta populația de culoare să progreseze economic. În 1988 se remarcă prin fondarea Amer-I-can, o mișcare care lupta împotriva violenței clanurilor pe teritoriul Americii. În anii ’60 și ’70, Kareem Abdul Jabbar, unul dintre cei mai mari jucători de baschet se remarcă prin rolul său de activist în mișcările sociale pentru apărarea drepturilor civile ale populației de culoare.

La fel de importantă a fost și activitatea lui Muhammad Ali, cel mai mare pugilist al tuturor timpurilor, care a fost și unul dintre cei mai mari susținători ai justiției sociale. A fost unul dintre cei mai mari luptători pentru pacifism, punându-și în pericol cariera sportivă pentru convingerile sale. A refuzat să se înroleze în armata americană pentru a lupta în Războiul din Vietnam.

Martina Navratilova este prima jucătoare de tenis care și-a declarat orientarea sexual în mod public într-un moment în care carieră să era la apogeu. Chiar dacă a riscat să-și piardă popularitatea într-o perioada în care minoritățile sexuale nu se bucurau de simpatie, Navratilova a rămas una dintre cele mai iubite tenismene ale lumii.

Billie Jean King va rămâne în istoria lumii drept una dintre cele mai mari luptătoare pentru egalitatea între sexe. Tenismena de succes (39 Grand Slam-uri câștigate), aceasta a învins în cel mai urmărit meci de tenis (“Bătălia Sexelor” – 90 milioane de persoane) din 1973. Ea l-a învins pe Booby Riggs, numărul 1 în acel moment, cu scorul de 6-4, 6-3, 6-3.  Riggs era unul dintre cei mai mari susținători ai șovinismului masculin.

Lista acestor sportivi care au schimbat omenirea este lungă și în fiecare an se mărește. Pentru că sportivii se numără printre cele mai populare figuri la nivel global, aceștia chiar pot continua să influențeze evoluția umanității, așa cum au făcut-o și predecesorii lor în trecut.

NapocaNews