Data de 24 iunie este una dintre cele mai importante din acest an pentru credincioși. În această zi are loc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, un eveniment important pentru creștinii ortodocși. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi importantă și cum trebuie să marchezi acest eveniment mare.

Pe 24 iunie, în toate Bisericile Ortodoxe este prăznuită Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Este ultimul proroc al Vechiului Testament şi, totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Această zi este una importantă, Sfântul având un rol important pentru religia noastră.

Există șase sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul şase: Zămislirea – 23 septembrie; Naşterea – 24 iunie; Soborul – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima şi a doua aflare a capului – 24 februarie; A treia aflare a capului – 25 mai.

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sfântul este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Tot în această zi se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Sânzienele se spune că sunt nişte fete frumoase, care trăiesc în păduri sau pe câmpii, fiind reprezentate, cel mai des, în timp ce dansează. Ele dau puteri deosebite florilor și, din 24 iunie, acestea au puteri tămăduitoare.

Drăgaica este numele slav al sărbătorii de Sânziene şi se întâlneşte în Muntenia şi Oltenia. Aici se ține cont, mai ales, de Drăgaică. Naşterea lui Ioan Botezătorul este sfântă. Nu se lucrează în această zi, nu se fac deloc treburi casnice și toată lumea trebuie să se odihnească, la fel ca în ziua de duminică. De altfel, nu este bine să te cerți cu nimeni sau să faci scandaluri, pentru că se răzbună Sânzienele.

NapocaNews