Chef Bogdan Dănilă, primul bucătar român care a obşinut prestigioasa stea Michelin, deschide în 8 iunie la Cluj-Napoca un restaurant. Românul a lucrat în câteva dintre restaurantele de top din lume, printre mentorii lui numărându-se celebrul Gordon Ramsay, despre care spune că a avut un impact hotărâtor în cariera sa. Mâncarea lui preferată e mămăliga.

Bogdan Dănilă a primit, în 2017, o stea Michelin, în timp ce era chef la restaurantul „The Clocktower” din New York după ce acumulase experienţă la restaurante de top din întreaga lume, printre care şi Royal Hospital Road al celebrului chef britanic Gordon Ramsay.Pandemia i-a făcut să se gândească la următoarea sa provocare: un restaurant în România, în condiţiile în care el locuieşte în continuare în New York. Întrebat ce l-a determinat să revină în ţară cu un restaurant după 20 de ani de activitate în străinătate, Dănilă a explicat pentru „Ziua de Cluj”: „Am avut ambiţie. Apoi, după 20 de ani de muncă, pandemia de COVID a adus pentru mine o necesară oprire din rutina zilnică. Lucram foarte mult, totdeauna implicat în multe proiecte. Nu ziceam că îmi este rău, dar cu COVID-ul am avut o pauză de câteva luni şi am stat acasă şi m-am gândit ce pot să fac eu. Mereu am fost ambiţios şi am zis că se poate. Eu cred că în România, când se vor redeschide toate, după pandemie, va fi ca un “fresh start”. Dacă noi vom reuşi cu acest restaurant pe care îl deschidem la Cluj, în vremurile acestea, poate fi un semn bun pentru toată lumea, să aibă un efect care să ridice toată industria. Este un restaurant în Budapesta care are două stele Michelin şi nu pot crede că se poate doar în Ungaria, iar la noi nu.” 

NapocaNews