Protosinghelul dr. Maxim Morariu, redactor și realizator de emisiuni la Radio Renașterea, a susținut public, mieruri, 30 iunie 2021, în mediul online, din Roma, cea de-a doua teză de doctorat, intitulată „Concepția lui Virgil Gheorghiu despre comunism, nazim și capitalism” (Virgil Gheorghiu’s political reflection on communism, national socialism and capitalism), în prezența celor doi ierarhi clujeni și a numeroși invitați.

Autorul tezei de doctorat, protosinghelul dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, este absolvent a două facultăți, a trei masterate, semnatar a 27 de volume și a peste 300 de studii și articole științifice. Acesta a primit pentru a doua oară titlul ştiinţific de doctor, de data aceasta în Științe Sociale, la Roma, după ce în anul 2019 a obținut titlul de doctor în Teologie, la disciplina Spiritualitate Ortodoxă, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică și duhovnicească a Înaltpreasfințitului Părinte prof. univ. dr. Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

„În cadrul acestei teze de doctorat am încercat să reliefez actualitatea gândirii lui Virgil Gheorgiu din perspectiva socială. Om care a cunoscut deopotrivă comunismul, nazismul și capitalismul, el oferă o perspectivă amplă și bine articulată, chiar dacă amendabilă pe alocuri, asupra fiecăreia dintre ele, evaluandu-le critica și având uneori o abordare cu accente profetice”, a precizat părintele Maxim Morariu.

Lucrarea a fost realizată și susținută în cadrul Facultății de Științe Sociale a Universității Pontificale Angelicum din Roma (Italia), sub coordonarea prof. univ. dr. Valeria Sala. Președintele comisiei de doctorat a fost decanul facultății, prof. univ. dr. Alejandro Crosthwaite, avându-l alături de referentul prof. univ. dr. Matteo Stefanori.

Conform metodologiei, îndrumătorul tezei de doctorat și membrii comisiei au dat citire referatelor și au adresat întrebări pe marginea temei, titrează Radio Renașterea.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, inspectorul școlar general pentru disciplina Religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, conf. univ. dr. Vasile Timiș, directorul Radio Renașterea, arhidiaconul Dan Văscu, profesori, teologi, oameni de cultură, colegi, prieteni și membri ai familiei.

Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a apreciat subiectul lucrării și a felicitat autorul pentru munca depusă. Totodată, le-a mulțumit profesorilor din Roma pentru atenția și sprijinul acordat părintelui doctor Maxim Morariu.

Universitatea Pontificală Angelicum din Roma este cea mai veche din sistemul pontifical și datează din secolul al XI-lea. Între dascălii ei de seamă s-au numărat de-a lungul timpului nume precum cel al Sfântului Toma de Aquino, patronul ei spiritual de acum, Jacques Maritain, Yves Congar sau Gustavo Gutierez, considerat părintele „teologiei eliberării”.

Universitatea are astăzi patru facultăți: teologie, drept canonic, filosofie și științe sociale, cu un număr de aproximativ 1000 de studenți, aleși în urma unei selecții riguroase, de pe întreg cuprinsul lumii.

Protosinghelul dr. Maxim (Iuliu-Marius) Morariu este doctor în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (Summa cum laude). A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană (ca şef de promoţie) și un masterat în ,„Consiliere Pastorală şi Asistență Psihosocială”, în cadrul facultăţii menţionate. De asemenea, a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie, nivel licență (2014), și masteratul în ,,Istoria Europei de Sud-est” (2016). A studiat la Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea din Geneva, 2018), la Universitățile din Kosice, Graz, Belgrad, precum și la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Italia, unde a urmat un masterat și cel de-al doilea doctorat.

NapocaNews