Distribuie articolul

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, joi, 8 septembrie 2022, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Mănăstirea Ciucea, ctitoria poetului Octavan Goga, din județul Cluj.

Cu prilejul hramului așezământului monahal, la Altarul de vară din curtea mănăstirii, părintele exarh Dumitru Cobzaru a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte starețul Mănăstirii Piatra Craiului – protosinghelul Antonie Flore, duhovnicul Mănăstirii Ciucea – părintele Ioan Gânscă, directorul Radio Renașterea – arhidiaconul Dan Văscu, precum alți preoți invitați.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la hram, arhimandritul Dumitru Cobzaru le-a spus că „ziua de naștere a Fecioarei Maria este ziua noastră, ziua întregii lumi”.

„Odată cu nașterea Fecioarei Maria să ne naștem și noi, acesta ar fi mesajul sărbătorii de astăzi. Să ne naștem asemenea Maicii Domnului, fiind disponibili să-L naștem în ființa noastră pe Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus preacuviosul părinte exarh.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși și a oficialităților locale, titrează Radio Renașterea.

Mănăstirea de maici „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea, județul Cluj, se află pe domeniul familiei Goga, acolo unde se găsește Muzeul Memorial „Octavian Goga”. Mănăstirea a fost ctitorită de soții Goga, dar înfiinţată propriu-zis în anul 1939, la un an după trecerea la cele veșnice a poetului Octavian Goga. Atunci, soția sa, Veturia, s-a ocupat de aducerea și așezarea pe domeniul de la Ciucea a unei vechi bisericuțe de lemn din localitatea sălăjeană Gălpâia. Mănăstirea a funcționat până în 1945, când a fost închisă de regimul comunist.

Așezământul monahal actual a fost reînființat în 1994, cu purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, având-o ca stareță pe stavrofora Inocenția Filip, iar ca duhovnic pe părintele Ioan Gânscă, un ucenic apropiat de-al părintelui Teofil Părăian.

NapocaNews