La Timișoara începea în ziua de 16 decembrie 1989 Revoluția anticomunistă. Sute de oameni s-au adunat în seara zilei de 15 decembrie în fața casei pastorului Laszlo Tokes, care urma să fie evacuat deoarece criticase regimul comunist.

Ce a fost atunci

Piaţa Maria a fost ocupată de câteva sute de persoane, care scandează „Libertate”, „Dreptate” şi care cântă „Deşteaptă-te, române!”.


Coloanele de manifestanţi s-au îndreptat ulterior spre Comitetul judeţean al Partidului Comunist Român.
Imediat au fost mobilizate forţele de ordine ale Ministerului de Interne, ale Miliţiei, armata, gărzile patriotice, iar manifestanţii sunt întâmpinaţi cu jeturi de apă și gaze lacrimogene. Au loc ciocniri violente între demonstranți și forțele statului și se operează deja arestări. După-amiaza au fost oprite tramvaiele în Piața Maria și s-a strigat „Jos cu Ceauşescu!”.

În acea zi, mai mulţi credincioşi din oraş demonstrau paşnic, în jurul Catedralei reformate din Piaţa Maria, faţă de o decizie judecătorească prin care pastorul reformat László Tokés urma să fie evacuat şi mutat în altă localitate. Mişcarea avea să se extindă, la aceasta aderând studenţi, muncitori şi alţi locuitori ai Timişoarei. Se formează coloane de timişoreni care se îndreaptă către centrul oraşului. Izbucneşte, astfel, o revoltă anticomunistă pe fondul scăderii dramatice a nivelului de trai al populaţiei, ca şi al destrămării sistemului comunist european în fostele ţări socialiste, menţionează lucrarea „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003).

În scurt timp, Piaţa Maria este ocupată de câteva sute de persoane, care scandează „Libertate”, „Dreptate” şi care cântă „Deşteaptă-te, române!”. Coloanele de manifestanţi se îndreaptă spre Comitetul judeţean al Partidului Comunist Român (PCR). Sunt mobilizate forţele de ordine ale Ministerului de Interne, ale Miliţiei, armata, gărzile patriotice, pompierii. Manifestanţii sunt întâmpinaţi cu jeturi de apă, gaze lacrimogene. Au loc ciocniri violente între demonstranţi şi forţele de ordine. Se operează arestări. Manifestanţii se retrag şi se repliază în faţa Catedralei. Coloanele de manifestanţi pornesc din nou prin oraş, dar din nou sunt atacate de forţele de ordine; se dau lupte în adevăratul sens al cuvântului; mulţi demonstranţi sunt arestaţi.

În jurul orei 16.00, mai multe tramvaie sunt blocate de către manifestanţi şi se strigă „Jos cu Ceauşescu!”. O parte a mulţimii merge spre căminele studenţeşti pentru a aduna noi demonstranţi. Până la miezul nopţii, unii manifestanţi, printre care şi pastorul László Tokés, sunt bătuţi şi arestaţi.

Ce este astăzi

Ziua în care s-a aprins flacăra Revoluţiei la Timişoara va fi marcată, vineri, 16 decembrie de la ora 11:00 prin tradiţionala şedinţă festivă a Consiliului Local.


În prezenţa asociaţiilor de revoluţionari vor fi rememorate evenimentele din decembrie ’89 şi se va ţine un moment de reculegere în cinstea eroilor martiri.


Seara, de la ora 18:00, pornind din Piaţa Maria, vor avea loc marşuri pe traseul Revoluţiei.
La ora 20:00, în Piaţa Victoriei, vor fi aprinse candelele nemuririi sub forma unei cruci uriaşe, iar la miezul nopţii la Biserica Martirilor se va săvârşi Sfânta Liturghie cu priveghere, pentru că sâmbătă, 17 decembrie, va fi zi de doliu.