Distribuie articolul

Pe mesele europenilor sosesc pâine, paste, pizza, biscuiți și alte produse similare făcute cu făină de greieri. Autorizația emisă de UE pentru comercializarea prafului de greier de casă parțial degresat (Acheta domesticus) ca aliment nou face furori în Italia. Peste jumătate dintre italieni se opun, scrie Gazeta Românească.

Introducerea pe piață a pudrei de greieri (polvere di grillo) este prevăzută de Regulamentul de punere în aplicare UE 2023/5 al Comisiei din 3 ianuarie 2023.

Autorizația, pentru un termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului (24 ianuarie 2023), a fost acordată doar făinii de greier produsă de firma Cricket One Co. Ltd din Vietnam (!!!) „cu excepția cazului în care un solicitant ulterior – citim – obține o autorizație pentru un astfel de aliment”.

În analiza sa, EFSA „a concluzionat că pulberea parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) este sigură, în condițiile și nivelurile de utilizare propuse”.

Comercializarea insectelor în scop alimentar fusese deja introdusă în Europa la 1 ianuarie 2018 cu un alt Regulament UE dedicat așa-numitelor „alimente noi”, adică recunoașterea insectelor întregi atât ca alimente noi. și ca produse tradiționale din țări terțe.

Pe lângă greierii de casă (Acheta domesticus), viermele galben de făină (Tenebrio molitor) și Locusta migratoria (aici vorbisem deja despre insectele ca hrană a viitorului în Franța ) pot fi deja comercializate în Uniunea Europeană.

După defecare greierii sunt măcinați. Procedeu chimic. Pofta buna!.

NapocaNews