Sâmbătă, 20 mai 2023, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba Parastasului pentru cei peste 4000 de pacienți care au trecut la Domnul în cei 10 ani de la debutul activității medicale la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca. În cadrul slujbei a fost pomenit și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul), ctitorul centrului, scrie Radio Renașterea.

La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de mângâiere și îmbărbătare pentru cei prezenți.

„Atunci când murise Lazăr, pe surorile sale, Marta și Maria, Domnul Iisus Hristos le-a mângâiat cu acest cuvânt: «cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi; iar cel ce trăieşte crezând în Mine, nu mai moare niciodată» (Ioan 11, 25-26). Aceasta e cea mai mare mângâiere pentru noi, creștinii: că existența noastră continuă în eternitate. (…) Noi nădăjduim că cei ce s-au mutat la Domnul din Centrul de Îngrijiri Paliative «Sfântul Nectarie» sunt acolo, în mulțimea cea mare din jurul Tronului Domnului nostru Iisus Hristos”, a spus ierarhul.

Părintele dr. Bogdan Chiorean, directorul centrului, a mulțumit ierarhului, angajaților și tuturor celor care în decursul celor 10 ani de la debutul activității medicale au sprijinit și sprijină activitățile de îngrijiri paliative. Totodată, pr. dr. Bogdan Chiorean a amintit și proiectele de viitor, printre care se numără extinderea instituției medico-sociale și construirea Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”.

La evenimentul comemorativ au participat angajații centrului și membri ai familiilor celor care au trecut în veșnicie în cadrul așezământul de îngrijiri paliative în decursul celor zece ani de la debutul activității medicale.

Toți cei prezenți la slujba parastasului au primit, la intrarea în Catedrală, câte o lumânare aprinsă. Totodată, la finalul slujbei, voluntarii Centrului „Sfântul Nectarie” au împărțit colivă și colăcei.

Parastas în fiecare an

În fiecare an, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nectarie, 9 noiembrie, sunt comemorați pacienții care au trecut la cele veșnice în cadrul instituției medico-sociale, în ultimul an, eveniment care a devenit deja tradiție. Astfel, în seara zilei de hram, în curtea centrului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, oficiază slujba Parastasului pentru pacienții care au trecut la Domnul, în prezența angajaților centrului și a membrilor familiilor celor care au trecut în veșnicie.

Aniversarea a 10 ani în slujirea aproapelui

Luni, 8 mai 2023, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a aniversat 10 ani de la debutul activității medicale, precum și de la primirea primului pacient. În decursul celor zece ani, peste 6000 de pacienți cu boli cronice progresive, indiferent de etnie, statut social sau confesiune, au primit, în mod gratuit, asistență medicală, spirituală, psihologică şi socială. Cu acest prilej, instituția a aniversat prin rugăciune cei zece ani de activitate și a organizat un moment de bilanţ şi reflecţie, în prezența celor doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Clujului, a conducerii și a angajaților centrului, precum și a oficialităților locale, a colaboratorilor și a susținătorilor proiectului medico-social de paliație.

NapocaNews