Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE), Nicolae Păun, a declarat în cadrul Conferinței regionale a APRPE de la Cluj-Napoca, „Uniți suntem mai puternici”, că își dorește politici noi și măsuri concrete pentru minoritatea romă din România, pentru ca romii să aibă un nivel de trai mai bun.

„Nu mai vreau romi în genunchi sau care să stea în poziția ghiocelului. Îmi doresc măsuri concrete pentru minoritatea romă, pentru a ne putea crește copiii educați, pentru a avea un trai mai bun, pentru a ne integra mai bine în societate. În toamnă, Partida Romilor va lansa proiectul <<Romi pentru România>>, prin care ne vom axa pe 3 teme principale: educație, dezvoltare comunitară și reprezentare. Partida Romilor pune educația pe primul loc pentru romii din România. Consider că educația e calea cea mai eficientă spre integrare și un nivel de trai mai bun. Dezvoltarea înseamnă condiții mai bune de trai pentru romi.

Îmi doresc ca toate comunitățile sărace să aibă apă potabilă, canalizare, drumuri asfaltate, școli și grădinițe. La nivel de reprezentare, romii trebuie să aibă proprii reprezentanți în instituțiile centrale și locale ale statului, care să ne reprezinte interesele”, a declarat Nicolae Păun.

Președintele APRPE a precizat că Partida Romilor are în vedere colaborări cu trei partide din România: PNL, PSD și UDMR.

„Nu avem ce discuta cu partidele considerate extremiste. Am un mesaj pentru reprezentanții celor trei partide prezenți în sală: România are nevoie de romi, romii au nevoie de România”, a mai spus Păun, care a felicitat filiala Cluj pentru organizarea evenimentului.

Președintele APRPE a adăugat că eventualele alianțe politice vor fi stabilite doar în toamna acestui an, în cadrul unui congres extraordinar al Partidei Romilor care va avea loc 4 noiembrie, la București.

Președintele Organizației de Tineret a Partidei Romilor Cluj, Dragoș Roșianu, unul dintre organizatorii Conferinței regionale, a făcut apel, la rândul său, la unitatea romilor, și a spus că doar împreună, în cadrul unei formațiuni politice puternice, cum este APRPE, romii își pot atinge obiectivele.

”Trebuie să rămânem uniți, să rămânem împreună. Romii au nevoie de noi, iar noi putem să îi ajutăm, să le oferim copiilor noștri o șansă la educație, la un viitor mai bun”, a spus Dragoș Roșianu.

Președintele Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe, a transmis un mesaj participanților la Conferința regională a APRPE în care a arătat că instituția pe care o conduce a fost, este și va rămâne un susținător activ al comunității rome, fiind preocupată de integrarea acesteia în societate și de facilitarea accesului membrilor la servicii educaționale, de sănătate, sociale și nu numai.

”Fiind primul consiliu județean care a angajat un expert rom, am susținut permanent și implicarea directă a liderilor romilor în deciziile care îi privesc. Un reprezentant al dvs. a fost inclus pe lista noastră de consilieri județeni acum 4 ani, iar unul a fost desemnat drept membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) – (președintele Partidei Romilor Cluj, Aurel Roșianu), unde vă reprezintă comunitatea. Totodată, membri și reprezentanți ai dvs. au fost numiți și în alte funcții de conducere și entități din subordinea Consiliului Județean Cluj”, a spus Tișe.

Potrivit acestuia, Consiliul Județean Cluj susține financiar proiectele depuse de organizațiile romilor în cadrul programelor de finanțare nerambursabilă în domeniile cultură, tineret, culte și sport lansate de forul județean, toate proiectele depuse în acest an de asociațiile rome din județ fiind finanțate de CJ.

”Prin intermediul celor 11 școli speciale pe care le avem în subordine, dar și a celorlalte școli de masă din județ, am reușit să facilităm efortul copiilor romi de a urma o formă de învățământ sau o profesie.

Atât prin derularea proiectelor cu impact direct, precum Programul <<Lapte și fructe în școli>>, cât și a investițiilor cu impact indirect precum modernizarea sălilor de clase, reabilitarea unităților educaționale, achiziționarea de echipamente IT, Consiliul Județean a susținut efortul acestor copii valoroși și al familiilor din care provin.

Prin toate aceste inițiative și prin multe altele am urmărit să contribuim la creșterea bunăstării generale a comunității clujene, în care minoritatea romă e privită ca o resursă valoroasă, cu un potențial extrem de ridicat, la o conviețuire pașnică a tuturor minorităților, la un mediu propice de afirmare a tuturor celor care doresc să se implice în bunul mers al lucrurilor. Avem convingerea că suntem cu toții cetățeni egali ai acestei țări și avem dreptul și responsabilitate de a construi împreună o societate incluzivă și prosperă în care toți membri să fie acceptați și tratați în mod egal, indiferent de etnie sau mediul social din care provin”, a mai spus Alin Tișe.

Acesta a promis că autoritățile județene vor continua să fie alături de comunitatea romă, astfel încât, ”prin efortul comun, să poată fi asigurat copiilor noștri un viitor mai bun”.

La Conferința regională a APRPE, desfășurată la sfârșitul acestei săptămâni la Cluj-Napoca, au fost prezenți peste 700 de delegati romi din 13 județe care fac parte din Regiunile de Dezvoltare Centru și Nord-Vest, din care 150 din județul Cluj, cât și reprezentanți ai PNL, PSD  și UDMR, demnitari guvernamentali, parlamentari, secretari de stat și oficialități locale și județene.

Radu Ștefan