Au trecut de mult vremurile în care un om își petrecea toată cariera la un singur job. În zilele noastre, studiile arată că ne putem reorienta în carieră și putem schimba de-a lungul ei locul de muncă de mai multe ori.

În acest context, pot apărea diferite probleme și presiuni, odată cu schimbarea locului de muncă, a echipei în care activăm și a culturii organizaționale. Iar asta vine de multe ori la pachet și cu o perioadă de anxietate și stres.

Cu siguranță cariera ta poate fi una înfloritoare și de-a lungul vieții poți avea realizări care să te facă mândru de tine. Însă, uneori există efectiv perioade grele prin care treci și totul pare că se întâmplă împotriva ta.

Iată 5 sfaturi care te vor ajuta să faci față schimbărilor de la job și presiunii din carieră!

 

  1. Sprijină-ți colegii și angajatorii în fiecare proiect în care ești implicat

Deși poate ți se pare un sfat ieșit din context, studiile arată că implicarea într-un anumit proiect aduce indivizii mai aproape și le crește nivelul de apartenență la un grup. Iar atunci când simți că aparții grupului, nivelul de stres și anxietatea scad radical.

Cu alte cuvinte, atunci când te implici, lucrurile tind să meargă în direcția bună pentru tine. Iar asta te va ajuta chiar și atunci când părăsești proiectul.

Poate faci tranziția la un rol noi în cadrul organizației actuale sau poate îți schimbi jobul. Dacă te asiguri că ai cât mai multă grijă de clienții, proiectele și colegii existenți, vei asigura o tranziție lină. Munca ta cu siguranță a fost importantă și părăsirea funcției va lăsa, cel mai probabil, un mic decalaj de productivitate în acel departament.

În plus, dacă te implici, valoarea ta ca angajat crește exploziv, deoarece ajungi rapid în poziții cheie și devii un om indispensabil pentru companie.

  1. Arată-ți intențiile de a te dezvolta permanent și de a urca pe scara ierarhică a companiei

Dacă ești văzut ca fiind un angajat care se autodepășește constant și își dorește evoluția, vei fi mereu înconjurat de oameni asemeni ție. Iar asta te va ajuta să te adaptezi mai ușor și să treci peste perioadele de tranziție mult mai rapid.

În plus, dacă vei atrage constant atenția supra ta, prin dorința de a evolua și de a urca în poziție, angajatorii tăi vor vedea potențialul tău și vei fi clar recompensat. Vei avansa mai ușor, vei câștiga mai mult, iar asta va face din mediul tău de lucru unul mult mai plăcut.

  1. Monitorizează-ți mereu abilitățile, realizările și vezi unde greșești pentru a nu mai repeta greșelile

Dacă vrei să evoluezi într-o companie, trebuie să îți știi mereu poziția și rolul tău în acea organizație. Monitorizează-ți cu atenție activitatea, task-urile, realizările pe care le obții și modul în care abilitățile tale se îmbunătățesc.

Făcând asta vei avea mereu argumente atunci când discuți despre poziția ta cu supervizorii și superiorii tăi. Vei avea mereu un istoric clar al realizărilor și lucrurilor pe care le-ai îmbunătățit, care te va ajuta să avansezi.

De asemenea, monitorizează cu grijă și micile erori pe care le faci. Când ajungi pe o poziție nouă, este normal ca toată lumea să se aștepte la mici erori din partea ta. Însă, a doua oară, a treia oară după ce ai fost învățat ce să faci, e normal ca oamenii să se aștept că vei putea rezolva problemele fără a mai greși. Te ajută în acest caz să-ți monitorizezi greșelile, să le înțelegi și să încerci pe cât posibil să nu le mai repeți.

  1. Ia-ți mereu timp pentru a face alegerile importante

Deciziile de schimbare a unui job nu sunt decizii pe care să le iei „la cald”. Nu acționa din impuls sau emoționalși ia-ți timpul liber necesar pentru gândire. Astfel de decizii sunt cruciale pentru cariera și pentru viitorul tău. Nu trebuie să iei decizii pe loc și să tratezi superficial astfel de momente din viața ta.

Desigur, același lucru se întâmplă și în cazul unei promovări. Cu toții vor fi înțelegători dacă ai nevoie de câteva zile pentru a oferi un răspuns clar și pentru a vedea ce trebuie să-ți asumi și dacă ești capabil de asta.

Compară mereu ceea ce ți se oferă și pune în balanță avantajele și dezavantajele fiecărei decizii. Așa vei putea alege mereu corect, în deplină cunoștință de cauză.

  1. Uită-te mereu la imaginea de ansamblu

De foarte multe ori nu vedem pădurea de copaci în viața noastră. Ne concentrăm pe lucruri mici, complet neesențiale și ne cramponăm în diferite scuze. Trebuie să facem un pas în spate și să vedem mereu imaginea de ansamblu.

Raportarea pe termen mediu și lung te va ajuta. O decizie luată azi, cu privire la cariera ta, poate avea impact chiar și peste 5 sau 10 ani în viața ta, în funcție de nivelul la care ești și în funcție de importanța deciziei.

Fii mereu atent la impactul pe care îl produce fiecare decizie pe care o iei, atât asupra ta, cât și a celor din jurul tău.

Dacă simți că presiunea e prea mare asupra ta și ai nevoie de ajutor pentru a lua o decizie, terapia poate fi o soluție.

Schimbarea unui job, avansarea în carieră, schimbarea unei echipe de proiect sau alte astfel de decizi cu privire la cariera și viitorul tău, nu sunt chiar cele mai ușor de luat decizii. Prin urmare, este normal ca stresul și presiunea să se simtă la un nivel intens în aceste perioade în care ai de luat astfel de decizii.

Totuși, dacă simți că e prea mult și nu faci față, poate ajutorul din partea unui consilier de dezvoltare personală, sau poate chiar un terapeut, ar putea face diferența. 

Terapeutul te-ar putea ajuta să înțelegi mai bine și să ai mai multă claritate asupra situației tale și asupra a ceea ce va presupune schimbarea pe care ești pe cale să o faci.

Vei putea să-ți stabilești mai bine obiectivele și prioritățile, în funcție de valorile tale. Vei învăța cum să îți identifici valorile, cum să analizezi punctele forte și cele slabe, pentru a lua o decizie corectă pentru tine.

Dacă ai nevoie să discuți cu un psihoterapeut online în direcția aceasta, poți să-ți faci o programare chiar din confortul propriei locuințe sau de la birou. Poți lucra online, prin intermediul celei mai noi platforme de terapie online prin video conferință, Psiholog.ro

Pe platforma Psiholog.ro vei găsi o gamă vastă de specializări și o mulțime de experți disponibili să te ajute cu problema ta. Platforma este 100% sigură, confidențialitatea fiind una din principalele valori ale echipei.

Poți să intri pe site-ul www.psiholog.ro și să te programezi la o ședință de test, în doar 3 pași. Vei complete un chestionar pentru a oferi experților mai multe informații despre tine, apoi vei alege terapeutul potrivit și vei începe terapia.

Psiholog.ro este una dintre cele mai accesibile metode de a-ți soluționa problema rapid, simplu și 100% sigur.

NapocaNews