Distribuie articolul

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a deplâns, la mitingul masiv de susținere a palestinienilor organizat sâmbătă, pierderea unor teritorii stăpânite de otomani, inclusiv Salonicul și Skopje, capitala Macedoniei de Nord.

Erdogan a declarat că Fâșia Gaza a fost cândva parte a Imperiului Otoman. Apoi a spus că orașe din Grecia, Macedonia de Nord, Siria, Irak și Palestina i-au fost luate Turciei cu forța.„Astăzi unii oamenii văd Gaza ca pe un loc îndepărtat, un loc care nu are legătură cu noi și chiar spun asta în mod deschis. Totuși, în urmă cu un secol, pentru această națiune, pentru această țară, Gaza nu a fost diferită de Adana. Așa cum Edirne nu a fost diferit de Skopje, Kırklareli nu a fost diferit de Salonic, Mardin nu a fost diferit de Mosul, Gaziantep nu a fost diferit de Alep, Gaza a fost o parte inseparabilă din pământul nostru”, a declarat președintele turc.

Referirea la Salonic a fost făcută de liderul turc la câteva zile după ce orașul din Grecia a sărbătorit eliberarea de sub stăpânirea otomană.

La miting, Erdogan a atacat dur Israelul. El a acuzat statul evreu că a comis „crime de război timp de 22 de zile”.„Vom spune întregii lumi că Israelul este criminal de război. Ne pregătim pentru asta”, a continuat liderul de la Ankara.

NapocaNews