Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă noapte, că Austria ”şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România”. 

”Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a arătat Ciolacu, sâmbătă seară, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că ministrul de Interne are mandat să ducă negocierile la bun sfârşit.

”Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac şi să ducă negocierile la bun sfârşit. După ani de zile de aşteptări, vom realiza împreună şi acest vis! România merită în Schengen!”, a transmis Ciolacu.

Controalele ar putea fi ridicate în cazul traficului aerian, însă și nu în cazul frontierelor terestre, iar una dintre condiții ar fi ca România și Bulgaria să accepte solicitanți de azil, a relatat presa austriacă.

Conform ziarului„Kurier”, Austria pune condiții: triplarea operațiunilor Frontex în Bulgaria, fonduri europene pentru infrastructura de protecție a frontierelor, controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România și acceptarea de către România și Bulgaria a migranților, în special afgani și sirieni.

Ministrul austriac de interne ar urma să meargă săptămâna viitoare în Slovenia pentru a le propune României și Bulgariei câteva condiții care vor trebui îndeplinite ca să primească undă verde din partea Vienei pentru a intra în Schengen doar din perspectiva traficului aerian, notează și Krone.

România colector de sirieni și afgani.

NapocaNews