Gheorghe Turda intervine în scandalul declanșat de Grigore Leșe privind melodia ‘Așa-i românul’, afirmând că aceasta nu este ungurească. Nicolae Furdui Iancu și Veta Biric contrazic afirmațiile lui Leșe și susțin caracterul românesc al melodiei. Turda adaugă că nici costumul lui Leșe nu ar avea origini românești. Artistul menționează că a interpretat piesa în 1970, alături de Dumitru Fărcaș, în piața din Cluj, în timpul studenției.

Nu au dreptate nici Furdui și Veta Biriș, pentru că Leșe, în știința lui de conservatorism, a început să demonstreze pe note partitura muzicală. Nicio relevanță pentru publicul larg! Deci, întrebarea cine se pune este ‘Cine au venit primii în Ardeal, ungurii sau românii?’. El poartă costum unguresc, de aceea ține cu ei. Nu are nimic românește din locul lui, nici măcar veșmintele lui. Ținuta e ungurească toată!

Părintele Gagea a lansat prima dată cântecul acesta, la Cenaclul Flacăra. Iar eu, în 1970, când Furdui sau Veta încă nici nu se născuseră, eu eram student la Cluj. Nu era 1 Decembrie atunci, era 24 ianuarie. Era Unirea mică. Și eu, Gheorghe Turda cu Dumitru Fărcaș, în centrul orașului Cluj, lângă statuie, după ce am cântat această piesă, am fost ‘bumbăciți’ de unguri cu bulgări de zăpadă și pietre în bulgăre. Eu cântam cu Fărcaș., a declarat Gheorghe Turda pentru viva.ro.

NapocaNews