Parohia ortodoxă română din Windsor, Ontario, a serbat 105 ani de existență printr-o serie de evenimente organizate în avans, în preajma sărbătorii Sf. Ier. Andrei Șaguna, ocrotitorul Catedralei în care se roagă românii din localitate, scrie Basilica..

Manifestările cultural-liturgice au început vineri, 24 noiembrie, cu Taina Sfântului Maslu oficiată de Episcopul Ioan Casian al Canadei. I s-au alăturat în slujire Protosinghel Corneliu Andrașco – parohul comunității, Părintele Nicolae Codrea, secretar-eparhial, Părintele Protopop Călin Barbolovici,  Ierom. Policarp Athenagoras – egumenul Mănăstirii Mono, și preoții Ilie Dimitrovsk și John Ajub.

Simpozion dedicat pr. prof. Dumitru Stăniloae

Evenimentele au continuat a doua zi cu simpozionul anual în limba engleză cu tema „Church, Education and Multicultural Society”, dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae (1903 – 1993) și organizat sub egida Centrului de formare cultural-teologică și catehetică „Sf. Maxim Mărturisitorul” al Episcopiei Canadei. Simpozionul s-a desfășurat în format hibrid (cu prezență fizică și online).

Manifestările care au marcat, în perioada 24-26 noiembrie 2023, împlinirea a 105 ani de existență a Parohiei Windsor au inclus un simpozion dedicat pr. prof. Dumitru Stăniloae. Foto: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Canadei

„Am dedicat acest simpozion Părintelui Dumitru Stăniloae, pentru că, în scrierile sale, găsim răspunsuri la problemele vremii noastre și un model de gândire sau raționalitate pentru viața noastră care ne conduce, așa cum spune el însuși, la «îmbunătățirea noastră»”, a spus Episcopul Ioan Casian în deschiderea întrunirii.

„Găsim în el o luciditate și o naturalețe a gândirii care îmbină inteligența spirituală cu efortul ascetic, gândirea biblică cu reflecția filozofică contemporană, profunzimea contemplației interioare și amploarea dezvoltării eclezial-comunitare.”

„De asemenea, găsim o meticulozitate aproape chirurgicală în analiza scrierilor antice și epuizarea lor ca resurse care pot fi folosite în avantajul nostru spiritual. El îmbină o sensibilitate poetică și simbolică și o capacitate de globalizare și sinteză care este greu comparabilă cu ceva”, a mai spus ierarhul.

Au conferențiat: dr. Adriana de la Concordia University – Montreal, Pr. Vladimir Vranic de la Episcopia Ortodoxă Sârbă a Canadei, prof. dr. John Cappucci de la Assumption University din Windsor, Protos. Maxim Morariu și pr. dr. Dragoș Giulea de la Centrul de formare cultural-teologică și catehetică „Sf. Maxim Mărturisitorul” din Montreal, pr. dr. Maxym Lysack de la St. Paul University din Ottawa, Pr. George Bâzgan de la Episcopia Ortodoxă Română a Canadei, Pr. Ioan Ioniță de la Arhiepiscopia Ortodoxă Română a SUA și Pr. Nicolae Codrea de la Episcopia Canadei.

Rugăciune și omagiu ctitorilor

În ultima zi a manifestărilor, duminică, Episcopul Canadei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Gheorghe” și „Sf. Andrei Șaguna” din Windsor. Membrii comunității au participat îmbrăcați în haine tradiționale și l-au întâmpinat pe ierarh cu pâine și sare.

După slujbă, Preasfințitul Părinte Ioan Casian a oferit diplome și distincții unor membri ai comunității și ctitori ai Catedralei din Windsor aflați la vârsta venerabilă de 90 de ani.

„Datorită acestor oameni vrednici ne bucurăm astăzi să putem avea o biserică, să putem avea o comunitate care să poată transmite mai departe credința ortodoxă generațiilor care vor urma”, a spus Preasfinția Sa.

„Ne aflăm în Anul omagial dedicat persoanelor în vârstă și tocmai de aceea acum, când se împlinesc 105 ani în viața comunității din Windsor, privim cu mare bucurie spre modele de viață și dedicație pe care această generație ni le lasă.”

La final, episcopul a citit proclamația prin care primarul orașului Windsor, la solicitarea comunității românești, a declarat săptămâna 24 noiembrie – 1 decembrie 2023 drept „Săptămâna pionierilor români în Windsor”.

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei numără în prezent 22 de parohii, 3 misiuni, 4 catedrale, un paraclis și o mănăstire – în care slujesc 41 de clerici.

NapocaNews, Foto credit: Facebook / Episcopia Ortodoxă Română a Canadei