Festivitatea de încheiere a proiectelor „Alege Școala” desfășurate în perioada 2021 – 2023 a avut loc vineri la în sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului mitropolitan din Iași. Au fost ajutați 810 copii aflați în risc de abandon școlar care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, titrează Basilica. 

La debutul evenimentului, coordonatorul proiectului, Părintele Florin Marica, a transmis mesajul Patriarhului Daniel intitulat „Proiectul ‹Alege Şcoala!› este o mărturie dinamică despre educația copiilor în Familie, Biserică și Şcoală”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și-a exprimat recunoștința față de echipa de implementare și de sprijinitorii programului, afirmând că prin intermediul proiectului „Alege Școala” copiii au reușit să se apropie mai mult de Dumnezeu.

„Prin mila lui Dumnezeu, copiii au simțit mai puțin tristețea distanței între ei și părinții lor plecați în străinătate. Dacă s-au apropiat cu un pas de taina cărții sau dacă și-au împlinit, într-o formă sau alta, un anumit gând, pe care nu l-ar fi împlinit dacă nu ar exista acest program, atunci înseamnă că acest demers și-a atins scopul”.

Părintele Constantin Naclad, managerul proiectelor „Alege Școala!” a declarat că „osteneala celor trei ani de proiect a constituit de fapt continuarea unei serii întregi de proiecte „Alege Școala!” care au definit viața și misiunea celor care au înțeles că a fi preot înseamnă, pe lângă slujirea lui Dumnezeu în spațiul liturgic, și sădirea Cuvântului în inima celor care astfel pot să își înțeleagă mai bine rostul în această lume și să își proiecteze un viitor frumos prin educație, dincolo de vicisitudinile momentului”.

Edițiile 8, 9 și 10 ale proiectului „Alege Școala!” au fost implementate în 13 comunități din județele: Iași (Deleni), Botoșani (Bucecea, Ibănești, Hudești, Săveni, Știubieni), Prahova (Comarnic, Măneciu), Galați (Frumușița, Ghidigeni, Nămoloasa), Vaslui (Huși) și Constanța (Medgidia), au reușit să le dezvolte creativitatea copiilor, spiritul de lucru în echipă, precum și abilitățile de comunicare și relaționare.

„Activitățile proiectului s-au dovedit de un real folos paletei largi de beneficiari, copii și adulți deopotrivă. Rezultatele cantitative, dar mai ales cele calitative relevă o eficiență ridicată a acestui program menit să răspundă unei nevoi educaționale, dar mai ales unor nevoi spirituale, sociale, comunitare și morale. Aceste aspecte justifică și dau sens implicării Bisericii în proiecte educaționale, ale căror rezultate se vor vedea în timp”, a declarat Părintele Florin Marica, coordonatorul proiectelor „Alege Școala!” la nivelul Patriarhiei Române, conform portalului Doxologia.

La final, 150 de copii din comunitățile Deleni, Bucecea și Hudești, au cântat colinde.

NapocaNews