Austria ocupă primul loc, în timp ce cetățenii germani sunt mult mai puțin fericiți decât înainte, potrivit unui nou studiu. Austria, Polonia și România sunt cele mai fericite trei națiuni din UE. La celălalt capăt al clasamentului, Germania este oficial penultima, urmată doar de Bulgaria.

Voi credeți asta? În fiecare an, Eurostat, agenția oficială de statistică a blocului comunitar, măsoară satisfacția vieții printr-un eșantion din populația fiecărui stat. Acea scară merge de la zero – nemulțumire absolută – la zece – care definește cea mai bună situație. De asemenea, se întreabă cât de optimiști sunt cei chestionați cu privire la viitor sau, după caz, cât de pesimiști.

Deși s-ar putea presupune că, cu cât țara este mai bogată, cu atât oamenii sunt mai fericiți, acesta nu pare să fie cazul, în general. În timp ce Germania are una dintre cele mai puternice economii dintre cele 27 de națiuni, cifrele privind fericirea sunt sumbre. În 2021, țara a avut un scor de 7,1. Cele mai recente date arată că a scăzut la 6,5.
Nivelul de fericire al austriecilor atinge un scor mediu de 8. Austria este o țară bogată, așa că acest scor poate fi o surpriză. În România și Polonia, însă, două națiuni mai sărace, satisfacția vieții se află la capătul superior al clasamentului, sugerând că mai mulți bani nu înseamnă neapărat mai multă fericire.

În toate statele membre, satisfacția vieții a crescut în paralel cu nivelul de educație. Slovacia a fost țara în care acest aspect a contat cel mai mult, cu o diferență de 1,6 puncte între cei cu studii superioare și cei cu studii primare.

NapocaNews