Acad. Ioan Aurel Pop, fost rector al UBB și președintele Academiei Române, a demisionat din Consiliul general al CNATDCU, forul care se ocupa de verificarea doctoratelor plagiate. Președinte CNATDCU a devenit academicianul Mircea Dumitru, până acum vicepreședinte, potrivit unui ordin al ministrului Educației, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Ioan Aurel Pop pleacă astfel de la conducerea Consiliului (redenumit Comisie în noua Lege a învățământului superior – n.red.) Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare în ultimul an al actualului mandat. Și aceasta, în condițiile în care el descria instituția încă de acum 2 ani – moment în care CNATDCU devenise ținta unor atacuri concertate pentru scoaterea ei de pe circuitul verificării doctoratelor suspectate de plagiat – drept una „anacronică” și care „trebuie desființată”.

Potrivit edupedu.ro, Ordinul de ministru publicat acum în Monitorul Oficial schimbă componența nominală a CNATDCU, pentru mandatul 2020-2024. Schimbarea are loc ținând cont de demisia lui Ioan Aurel Pop, înregistrată pe 28 februarie, mai precis:

  • „vacantarea unui loc în componența Consiliului general din structura Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, prin demisia domnului Pop Ioan Aurel, înregistrată cu nr. 9.006 din 28.02.2024”

Această demisie determină schimbarea componenței Consiliului general al CNATDCU în acest mandat, astfel:

  • Mircea Dumitru (Academia Română), până acum vicepreședinte, devine președinte
  • Valentina Sandu-Dediu (Universitatea Națională de Muzică din București), până acum membru, devine vicepreședinte pe locul ocupat până acum de Mircea Dumitru
  • Gabriela Marinoschi (Academia Română) devine membru pe locul Valentinei Sandu-Dediu.