Cercetătorii de la Institutul de Științe Marine din Andaluzia împreună cu Universitatea din Malaga și universitățile din Maroc, Belgia și Germania au descoperit o nouă specie de crab portunid (Polybius dioscurus), un grup de specii cunoscute sub numele de crabi înotători.

S-a descoperit o nouă specie de crabi înotători

Concret, specimenul găsit a fost prins în apele plajei Valdelagrana, în El Puerto de Santa María (Cádiz) în 1996.

 

Deși specia a fost descoperită în Andaluzia, distribuția sa generală include populații africane (Mauritania și Maroc) și din alte zone ale Europei (Málaga, în Marea Mediterană și din Portugalia până la Insulele Britanice din Atlantic).

Acest fapt se alătură altor descoperiri recente a trei specii de crabi pustnici, un crab de mazăre și un alt crab păianjen în aceleași ape andaluze.

Toate aceste descoperiri au avut loc în contextul studiilor moleculare și morfologice care au fost efectuate asupra populațiilor de decapode de pe coastele Andaluziei de către secția Biodiversitate, din cadrul Grupului de Cercetare Ecotoxicologie, Ecofiziologie și Biodiversitate a Sistemelor Acvatice din cadrul ICMAN- CSIC.

Ca și în cazurile anterioare, rolul tehnicilor moleculare a fost cheia pentru a putea vedea că a este vorba despre o specie nouă, deoarece morfologia ei este foarte asemănătoare cu cea a altor specii din același gen cu care a fost confundat până acum, spune Jose A. Cuesta, cercetător la CSIC și coautor al acestei lucrări.

De fapt, numele acestui crab (dioscurus) se referă la această asemănare.

În mitologia greacă, Castor și Pollux erau „Dioscuri”, copiii gemeni ai lui Zeus și Leda. Această nouă specie fusese până acum confundată cu Polybius vernalis, care are o morfologie foarte asemănătoare.

Mai sunt de descris câteva specii noi, prezente și în apele andaluze, dar este un proces care va dura, întrucât este necesar să strângem o mulțime de date care să ne permită să știm cu certitudine că am găsit o nouă specie, a detaliat Jose A. Cuesta, care adaugă că procesul va fi lent, deoarece trebuie adunate toate dovezile necesare și este nevoie de colaborare internațională pentru a finaliza munca.

Descrierea acestei noi specii pentru știință, precum și datele despre habitatul său și distribuția curentă cunoscută, au fost publicate în revista „European Journal of Taxonomy”. (www.20minutos.es)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA