Universitatea Sapientia este un factor hotărâtor pentru dăinuirea maghiarilor, iar renovarea şi revitalizarea noii clădiri din Cluj-Napoca reprezintă o energie vitală nu doar în Transilvania, ci şi în patria mamă, un exemplu şi o forţă vitală pentru celelalte părţi ale naţiunii – a declarat vineri, la Cluj-Napoca, viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjén, titrează Webradio.hu.

Politicianul a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii universităţii private transilvănene din piaţa Unirii, care oferă spaţiul în care se desfăşoară cursurile de dans popular ale Universităţii Sapientia şi este totodată sediul Fundaţiei Casa Tradiţiilor Transilvane. Clădirea a fost achiziţionată şi renovată de Fundaţia Sapientia, susţinătoarea universităţii, cu sprijinul guvernului ungar.

În discursul său, Zsolt Semjén a exprimat felicitările şi mulţumirile guvernului ungar pentru efortul depus. El a subliniat: felicitările se cuvin pentru ingeniozitatea cu care clădirea a devenit „din nou a noastră”, dar şi pentru lucrările de construcţie efectuate şi pentru revitalizarea clădirii. Iar mulţumirile se cuvin din partea guvernului ungar „pentru că toate acestea reprezintă un exemplu şi o forţă vitală pentru celelalte părţi ale naţiunii” – a spus el, referindu-se la clădirea renovată a fostului Hotel Central (ulterior Melody).

El a subliniat: Sapientia este unul dintre numeroasele proiecte de succes ale guvernului ungar şi se detaşează dintre acestea „ca o forţă de coeziune naţională”. Pe de o parte, ea reprezintă o reţea geografică: este prezentă în zonele locuite de maghiari, din Ţinutul Secuiesc până la Cluj-Napoca, „dă viaţă acestor locuri” şi „adună toată Transilvania”. Aspiraţia la plenitudine este evidentă şi la nivelul disciplinelor, care acoperă un spectru larg al domeniilor ştiinţifice – a spus el.

„Cred că Universitatea Sapientia este un factor hotărâtor pentru dăinuirea maghiarilor, din trei puncte de vedere” – a afirmat Semjén, continuând: ea oferă cunoştinţe competitive şi, astfel, un mijloc de trai pentru maghiarii din Transilvania, dar totodată este o universitate de ştiinţe şi este important – şi pentru unificarea naţiunii – ca în Bazinul Carpatic să existe o limbă maghiară ştiinţifică unitară.

De asemenea, universitatea serveşte scopurilor politicii naţionale, în timp ce grădiniţa de limbă maghiară este „baza piramidei educaţionale”, Sapientia este „vârful acestei piramide”. În Transilvania există întreaga „piramidă educaţională” în limba maghiară, ceea ce înseamnă dăinuirea naţiunii maghiare – a declarat vicepremierul.

Episcopul reformat al Transilvaniei, Béla Kató, preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei Sapientia, a comparat inaugurarea cu o sărbătoare a recoltei, subliniind: comunitatea este datoare să mulţumească pentru roadele recoltei. El a amintit că imobilul a fost luat de autorităţile române de la biserica romano-catolică, iar faptul că statul ungar l-a cumpărat şi a finanţat renovarea lui, este un miracol pe care cu siguranţă nu numai oamenii şi l-au dorit.

Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a calificat această inaugurare şi restituirea clădirii emblematice comunităţii maghiare drept un moment istoric, o ocupare simbolică a spaţiului.

El a evocat prima sa vizită în clădire, în restaurantul Melody, ca student în primul an de facultate, în 1987, când un român moldovean, adus la Cluj-Napoca de autorităţile comuniste, căruia i s-a oferit un loc de muncă şi o locuinţă, l-a invitat la o bere pentru a sărbători prima zi de salariu.

„Era în acea lungă perioadă a anilor ’80, când totul era orientat spre schimbarea raportului etnic a populaţiei şi sfărâmarea comunităţii noastre” – a reamintit politicianul.

El a considerat ca cea mai importantă realizare a celor 34 de ani de la schimbarea regimului faptul că comunitatea maghiară a reuşit să păstreze vie speranţa, să îşi modeleze propriul destin şi să îşi construiască comunitatea în ciuda tuturor dificultăţilor, greutăţilor şi obstacolelor externe. Referindu-se la anul electoral 2024, el a spus: trebuie să arătăm şi de această dată că „suntem o comunitate puternică”.

Vicepremierul Ungariei se simte ca acasă în Ungaria la Cluj.
NapocaNews