Unul dintre apropiaţii lui Valeriu Gafencu în temniţa de la Aiud, mai apoi în penitenciarul-spital de la Târgu Ocna, a fost Ioan Ianolide, cunoscut astăzi prin cartea sa „Întoarcerea la Hristos. Document pentru o lume nouă“. Ianolide a fost prietenul și colegul de celulă cu Sfântul Închisorilor.

”Azi a fost deshumat Sfântul Mărturisitor Ioan Ianolide care era înmormântat la Mănăstirea Cernica și dus la Mănăstirea Paltin , izvorând o mireasmă de nedescris” scrie Gabriel Dorneanu pe pagina de facebook.

Doamna Constanța Ianolide, soția mărturisitorului creștin și anticomunist, se află sub îngrijirea maicilor de la căminul de bătrâne din cadrul Mănăstirii Paltin-Petru Vodă, ctitoria părintelui Iustin Pârvu. În cimitirul mănăstirii sunt înmormântați Radu Gyr și Gheorghe Calciu Dumitreasa, precum și alți mucenici și martiri anticomuniști.

”A fost minunat la deshumarea osemintelor Sfântului Ioan Ianolide. O bucurie cum numai Dumnezeu poate dărui inimilor. Craniul dragului mărturisitor este galben, un semn al sfințeniei (dacă mai era nevoie de încă unul).Slavă Domnului pentru că ni i-a dăruit pe Sfinții Închisorilor, se arată pe pagina Aproapele meu de pe facebook via ActiveNews.ro.

Ioan Ianolide (n. 27 ianuarie 1919, Dobrotești, jud. Teleorman – d. 5 februarie 1986, București) a fost un deținut politic care a suferit în temnițele comuniste timp de 23 de ani pentru credința sa. Părintele Constantin Voicescu mărturisește despre Ianolide că „deși relativ tânăr, câștigase înțelepciunea filocalică a unui mare avă”, iar Prof. Constantin Străchinaru îl descrie ca un „prinț al spiritului, al trăirii prin reflexiune și al frumuseții”.

Ianolide a trecut prin Aiud (1941-1948) alături de Valeriu Gafencu, Arsenie Papacioc, și alții, de unde a fost transferat la Pitești, unde a suferit sub groaznicul Experiment din Pitești. A fost transferat în Târgu-Ocna, de unde a fost eliberat în 1964 alături de restul deținuților politici în viață. În libertate, Securitatea i-a interzis să se călugărească după cum și-ar fi dorit, iar o parte din manuscrisele sale au fost publicat în 2006 de Mănăstirea Diaconești.

https://www.facebook.com/share/v/gzwauDkyNhDv8VCj/

Sfânt este! Numeroși creștini români consideră că Ioan Ianolide ar trebui canonizat de către Sfântul Sinod al BOR împreună cu Valeriu Gafencu.

NapocaNews

https://www.facebook.com/share/r/pHuP52Bd4yG9CqNx/