Parlamentul din Kosovo va organiza un vot asupra legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, o mutare care ar putea reprezenta un nou moment de reper pentru drepturile persoanelor LGBT, relatează Reuters.

Mars „Pride” la Pristina, capitala KosovoFoto: Visar Kryeziu / AP / Profimedia

Deși nu a anunțat o dată exactă, premierul kosovar Albin Kurti a declarat luna trecută că votul va fi organizat în curând, ceea ce i-a făcut pe unii membri ai comunității LGBT din Kosovo să speculeze că parlamentul ar putea legaliza căsătoriile gay în iunie, când urmează să aibă loc Pride Week în această țară.

Arlinda Morina, o regizoare lesbiană de teatru, a declarat pentru Reuters că se va căsători cu partenera ei dacă legea este adoptată, dar că nu se așteaptă ca măsura să fie acceptată brusc de societate.

„Va face mult zgomot și va zgudui puțin țara, dar nu cred că va schimba multe în ceea ce privește modul în care suntem tratați”, afirmă ea. „Ce ar putea schimba legalizarea căsătoriei când încă ești scuipat și insultat pe stradă?”, a deplâns ea.

Kosovo ar putea legaliza căsătoriile între persoane de același sex după Grecia

Agenția Reuters amintește că, deși căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată de majoritatea țărilor din Vestul Europei, majoritatea celor din Europa Centrală și de Est nu au legiferat această măsură.

În luna februarie Grecia a devenit prima țară majoritar ortodoxă care a legalizat căsătoriile gay, prima astfel de căsătorie fiind oficiată la începutul lui martie, sub protecția poliției.

În Kosovo, unde peste 90% din populație se declară musulmană, premierul Kurti se confruntă cu obiecții inclusiv din partea unor parlamentari din partidul său, precum și din partea conservatorilor islamici, care în trecut au reușit să blocheze alte tentative de a adopta o lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex.

Printre cei mai puternici opozanți ai măsurii se numără Duda Balje, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului din parlamentul unicameral de la Pristina.

„Nu vrem ca presiunile unei comunități mici să fie mai importante decât ceea ce gândește majoritatea”, a declarat el pentru Reuters.

Legalizarea căsătoriei gay se poate face în Kosovo fără modificarea Constituției

Constituția kosovară, adoptată când fosta republică iugoslavă și-a declarat independența în 2008, prevede că toate persoanele au dreptul de a se căsători, dar că acest drept trebuie reglementat de parlament.

Un deputat din partidul premierului Kurti a declarat pentru Reuters sub condiția anonimității că acesta încearcă să convingă opoziția să voteze legea, precum și alte proiecte privind sectorul energetic și infrastructura, oferind în schimb declanșarea unor alegeri anticipate.

Blert Morina, care conduce organizația CEL ce militează pentru drepturile comunității LGBT din Kosovo, legalizarea căsătoriilor gay ar rezolva peste noapte multe probleme.

„Statul ne consideră cetățeni de mâna a doua”, a declarat Morina, care se declară transgender, pentru Reuters. Morina spune de asemenea că dezbaterile privind noul proiect de lege au expus comunitatea la ură.

Dacă va adopta legea, Kosovo va deveni prima țară musulmană din lume care legalizează căsătoriile între persoane de același sex.

 

NapocaNews