Distribuie articolul

Senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă, solicită Guvernului suedez o „reacţie foarte rapidă”, pentru a da curs solicitărilor „absolut îndreptăţite de a stopa detenţia absolut ilegală şi abuzivă” a două minore cu cetăţenie română, ai căror părinţi locuiesc în Suedia.

„Facem un apel la raţionalitate şi la reacţie foarte rapidă din partea Guvernului suedez, pentru a da curs solicitărilor absolut îndreptăţite de a stopa situaţia acestor fete. Este absolut inacceptabil ce se întâmplă, când o fetiţă de 12 ani ajunge să folosească otravă, ajunge să-şi dorească să-şi pună ştreangul de gât, ajunge să folosească tablă, să-şi taie venele de la mână sau ajunge să ia cuţitul este o chestiune inacceptabilă care nu credeam că se poate întâmpla într-un stat democratic aşa cum este Suedia. Aşteptăm un răspuns foarte rapid din partea statului suedez”, a precizat luni Corlăţean, la o conferinţă de presă comună cu deputatul Ben – Oni Ardelean, având ca temă cazul unei familii de români care locuieşte în Suedia cu cele două fiice, Sara şi Diana, care „au fost luate abuziv” de către asistenta socială din comunitatea suedeză în care această familie locuieşte.

Corlăţean cere, de asemenea, Guvernului suedez să asigure respectarea cu stricteţe a angajamentelor internaţionale ale Suediei şi relaţiile foarte bune de natură politică cu statul român şi să repatrieze imediat cele două fete, „care sunt deţinute ilegal”.

„Solicităm Guvernului suedez, pentru că tratatele internaţionale sunt aplicate de guverne, nu de servicii de asistenţă socială, să asigure respectarea cu stricteţe a angajamentelor internaţionale ale Suediei şi relaţiile foarte bune de natură politică cu statul român, să dea curs solicitărilor statului român de repatriere imediată a propriilor noştri cetăţeni care sunt deţinuţi împotriva voinţei statului de cetăţenie şi împotriva voinţei părinţilor. Soluţiile anterioare propuse prin intermediul Ambasadei României la Stockholm, acela de înapoiere a copiilor în formatul familiei extinse, lărgite, Convenţia ONU prevede această posibilitate (…). Cetăţenii noştri, deţinuţi ilegal, trebuie repatriaţi. Avem o colaborare foarte bună cu instituţiile guvernamentale româneşti. Solicităm Guvernului României să rămână în continuare foarte angajat şi împreună să facem toate demersurile care se impun. Suntem pregătiţi pentru o misiune la Stockholm, o misiune politică, împreună cu partenerii guvernamentali cu care noi am ţinut legătura din Guvernul României”, a completat Corlăţean.

Una dintre fete a încercat să se sinucidă pentru că nu este lăsată în familie

Potrivit lui Titus Corlățean, conferința de presă de astăzi a fost determinată de o situație dramatică: o nou tentativă de suicid a unei dintre fetele care au fost luate de asistența socială. În continuare, senatorul a relatat cazul familiei Samson, lucruri petrecute începând cu luna decembrie 2022.

NapocaNews