Distribuie articolul

Un cântăreț bisericesc (psalt) explică de ce sunt revoltați:

„În acest an cântă corul Operei, anul trecut a fost corul Filarmonicii. Nu este normal. Se duc psalții și cântă La Traviata? Nu. În loc să ții psalții tăi, aduci altă instituție, iar ei nu știu rânduiala. Nu discutăm profesionalismul Operei, dar ce faci cu corul „Chivotul”, îi trimiți la plimbare la mall? Dacă mergi pe strategia asta, așa ai putea să aduci Holograf, Florin Salam sau Irina Rimes să cânte în strană. Hramul Sfintei Parascheva este o sărbătoare foarte importantă, la cor trebuie să ai un anumit duh.

Opera nu are cum să aibă duh. Vin oameni din toată țara care merită să asculte o slujbă făcută de profesioniști ai muzicii bisericești. Mulți oameni din țară și diaspora ascultă slujba online, anul trecut calitatea cântării a lăsat foarte mult de dorit. Nu este potrivit de liturghie. Dacă nu avem binecuvântare să cântăm de Hramul Sfintei, este ca și cum Mitropolitul însuși și alți slujitori nu ar avea voie să participe la Sfânta Liturghie chiar în această zi. Când a condus strana ultima dată dirijorul corului Operei la o Liturghie?”, este mesajul transmis de cântăreții bisericești, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Monahul Filotheu:

„Toate cele din Biserică sînt lucrate şi insuflate de Duhul Sfînt.
Psalţii nu sînt nişte cîntăreţi oarecare, ci au primit sfinţire prin punerea mîinilor episcopului pentru aceasta, ca şi preoţii şi diaconii. Nu poţi să le dai un şut fix de cea mai mare sărbătoare a Iaşilor, fiindcă asta arată că:

1. nu înţelegi ce e Biserica;
2. nu te interesează, de fapt, slujbele Bisericii;
3. există categorii de slujitori care pot fi discriminaţi;
4. nu discerni între muzica Bisericii compusă de sfinţi şi muzica de operă, de dans, etc.”

Sursa: Iulian Capsali