Credincioșii de la cele mai mari 2 biserici ortodoxe din Cernăuți se roagă 24 de ore din 24 in fața asaltului regimului Zelenski care vrea să le ia bisericile

Distribuie articolul
Enoriașii a două dintre cele mai mari biserici ortodoxe din Cernăuți, care țin de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPȚ), se roagă neîncetat pentru a-și proteja lăcașurile, transmite BucPress din Cernăuți.

Enoriașii Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cernăuți au inițiat o priveghere de rugăciune neîntreruptă în sfântul locaș. De trei zile, aceeași acțiune se desfășoară și în Catedrala mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh”. Credincioșii spun că doresc să protejeze lăcașurile sfinte de posibile preluări forțate din partea simpatizanților Bisericii Ortodoxe a Ucrainei – Autocefale (PȚU), a comunicat Orthobuk (comunitatea ortodoxă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene).

„Din cauza escaladării violenței împotriva drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Bucovina, comunitatea religioasă a decis să organizeze o protecție de rugăciune non-stop pentru sfântul locaș  – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, situată pe strada Rusă, nr. 35”, se menționează într-o postare.

În Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh” privegherea de rugăciune a început pe 19 februarie a.c.

„Clerul și enoriașii au aflat că se pregătește un atac asupra Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh” a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din orașul Cernăuți. Pentru a proteja sfântul locaș al Bucovinei în credința ortodoxă și pentru a preveni orice provocare, credincioșii au decis să organizeze o priveghere de rugăciune continuă”, se arată într-o postare pe Telegram.

Bisericile ar putea fi preluate forțat de reprezentanții Bisericii Ortodoxă a Ucrainei – Autocefale (PȚU), precum s-au întâmplat în alte localități din regiune sau țară.

Pe 16 februarie, la Cernăuți, aceștia au organizat pe strada O. Kobîleanska o adunare obștească pentru a trece sub jurisdicția PȚU trei locașuri de cult din oraș ce aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ). Este vorba despre Catedrala mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh” și bisericile „Sfântul Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

În același timp, credincioșii UPȚ s-au adunat în catedrala mitropolitană unde au participat la o slujbă religioasă. La final, aceștia au votat pentru a rămâne în sânul Bisericii Ortodoxe Ucrainene sub conducerea Mitropolitului Onufrie. În total au fost colectate 4506 de semnături.

  • Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPȚ), condusă de mitropolitul Onufrie, susține că este independentă de Patriarhia Moscovei, dar autoritățile ucrainene o acuză că menține legături canonice și juridice cu Rusia.
  • Biserica Ortodoxă a Ucrainei – Autocefală (PȚU), condusă de mitropolitul Epifanie, a fost creată în 2018 și a primit autocefalia din partea Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, fiind recunoscută de câteva biserici ortodoxe.

Rom\nii sunt prigoniți în Ucraina.România nu fece nimic petnru ei.

NapocaNews