O asociere condusă de firma turcească Makyol a câștigat contractul în valoare de 6,8 miliarde de lei.
Compania de drumuri poate semna contractul pentru construcția celor 41 de kilometri din Autostrada Transilvania, care cuprind și tunelul Meseș. Câștigătorul licitației a fost anunțat la începutul lunii noiembrie, dar la soluția CNAIR au fost depuse trei contestații, care abia acum au fost respinse de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Noile reglementări privind achizițiile publice impun beneficiarului ca, în cazul în care CNSC respinge o contestație, să se treacă la semnarea contractului.
Legea oferă Companiei de drumuri o portiță prin care înțelegerea cu firma câștigătoare să fie încheiată abia după o decizie finală a Curții de Apel. Totuși, surse din cadrul Companiei au precizat că se va trece la semnarea contractului, deoarece această lucrare a fost amânată de prea mult timp, titrează Radio Cluj.
O asociere condusă de firma turcească Makyol a câștigat contractul în valoare de 6,8 miliarde de lei, care include și tunelul de trei kilometri din zona Meses.
Aflat între Poarta Sâlajului și Nușfalău, lotul de 41 de kilometri este cel mai costisitor proiect de autostradă din România. Construcția lui ar trebui să dureze 78 de luni, din care 18 sunt rezervate pentru proiectare și 60 pentru execuție.
În 2020 lucrarea a fost scoasă pentru prima dată la licitație, dar procedura inițială a fost anulată. Ulterior, a fost organizată o nouă licitație, în urmă căreia Compania de drumuri poate semna contractul de proiectare și execuție.
Odată cu atribuirea acestui contract, Autostrada Transilvania va avea constructori pentru toate sectoarele pe care încă nu se circulă. Loturile pe care deja se lucrează, între Nădășelu și Mihăiești, respectiv de la Suplacu de Barcău spre Chiribiș și apoi Biharia trebuie terminate în 2026.
Ultimul șantier, tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău, care cuprinde tunelul Meseș, va fi gata însă abia la sfârșitul anului 2031.