Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat sambata, in mesajul sau video saptamanal, ca extrema-dreapta nu are ce sa caute intr-o Europa democratica si a cerut ca aceasta ideologie sa fie combatuta cu fermitate.

„Niciodata nu trebuie sa ne resemnam acceptand extrema-dreapta in Europa noastra democratica”, a afirmat cancelarul german, care a vizitat marti fostul lagar de concentrare de la Dachau, la invitatia supravietuitorilor de aici, relateaza agentia EFE.

„M-am dus acolo simtind o combinatie de groaza si rusine, pentru ca ceea ce s-a intamplat in lagarele de concentrare continua sa fie de neconceput”, a afirmat Merkel.

Oamenii de afaceri din toata lumea o vor pe Merkel cancelar

Ea a adaugat ca si in prezent se petrec lucruri „foarte rusinoase”, cum ar fi faptul ca institutiile evreiesti din Germania au nevoie de protectia politiei de teama unor atacuri ale extremei-drepte.

Angela Merkel a mai afirmat ca atat guvernul de la Berlin, cat si societatea germana in ansamblul ei sunt constiente de pericolul reprezentat de extrema-dreapta.

Codul penal cuprinde dispozitii clare si toti cetatenii sunt chemati sa fie atenti sa nu se produca „o falsificare a istoriei sau aparitia unor ideologii false”.

„Este nevoie ca intreaga societate sa dea dovada de o anumita responsabilitate civica pentru a nu oferi vreo oportunitate acestui tip de ideologii sa se raspandeasca”, a conchis cancelarul german.