Redresarea pachebotului naufragiat Costa Concordia, o operaţiune inedită şi de amploare, s-a încheiat cu succes marţi la ora României 05:00 pe insula Giglio, au anunţat autorităţile italiene.

La anunţul veştii, mai multe semnale au fost lansate de sirena Concordiei şi urale s-au auzit din port, a constatat un jurnalist AFP.

„Coca navei va necesita reparaţii importante”, a adăugat Gabrielli, în timp ce Sergio Girotto, de la firma italiană Micoperi, unul dintre membri consorţiului care a efectuat rotirea, a declarat că „încheierea rotirii” a declanşat aplauze în sala de presă.

Pentru inginerul Franco Porcellacchia, liderul proiectului pentru Carnival, compania mamă a armatorului Costa, „operaţiunea nu se putea derula mai bine”.

Către miezul nopţii (01:00, ora României) Gabrielli a anunţat că „redresarea a depăşit nivelul critic de 24 de grade”, faza finală fiind mai aproape.

Începând cu această etapă, nu va mai fi nevoie exercitarea tracţiunii asupra epavei cu ajutorul a 36 de cabluri de oţel enorme. Rotaţia va continua prin umplerea cu apă de mare, cu ajutorul unor valve, a imenselor încăperi (înalte cât un imobil între 7 şi 11 etaje) plasate pe flancul stâng al navei.

Sursa: Mediafax