Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a decis astăzi atribuirea denumirii „Avram Iancu” aeroportului internaţional Cluj-Napoca. Consilierii locali ai UDMR s-au opus, argumentând că denumirea face trimitere la perioade tulburi din istoria românilor şi a maghiarilor, şi că nu a existat o dezbatere reală pe această temă, organizată de Consiliul Judeţean.

„Am observat iscarea unui discurs pe teme etnice, dar Consiliul Judeţean s-a pripit cu schimbarea denumirii, fiind făcută foarte subit, în grabă, fără dezbateri publice. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu a spus că a făcut o sondare a opiniei, dar nu ştiu eşantionul, nu ştiu cum s-a ajuns la cele 60% care doresc această denumire. Denumirea propusă, cred, în numele comunităţii maghiare, într-un oraş multicultural, ne trimite la vremuri tulburi când comunitatea maghiară şi cea română erau în conflicte sângeroase”, a spus consilierul local Csoma Botond.

UDMR a cerut amânarea proiectului pentru organizarea unei dezbateri publice reale.

„Ceea ce numiţi dumneavoastră perioadă tulbure, câtă vreme de iubim istoria şi ne respectăm reciproc, putem trăi cu această denumire. Cine a generat această abordare etnică, noi?”, a spus consilierul PSD Claudia Anastase.

„Observ că în aceste zile, nu numai în această sală, miza denumirii s-a restrâns pe o competiţie simbolică şi cu conotaţii istorice, interpretări ale unor evenimente istorice. Istoria noastră a avut evenimente care ne-a unit, dar şi vremuri tulburi. V-aş propune altă perspectivă, pe care aş pfi propus-o la o dezbatere publică, dacă s-ar fi organizat”, a spus viceprimarul Anna Horvath.

Horvath a spus că trebuie să fie abordat un punct de vedere la fel ca în cazul bancnotelor româneşti, care înainte de 1989, când foarte puţini cetăţeni au păşit în România şi leul a fost puţin utilizat în afara graniţelor, erau folosite personaje care înseamnă mult pentru români, dar puţin pentru străini, iar ulterior s-au folosit pesonaje ale căror valori sunt percepute mai bine ca valori universale.

Apoi, viceprimarul şi-a întrebat colegii consilieri cum s-ar simţi dacă s-ar iniţia un proiect de acelaşi gen la Târgu Mureş, dacă cei de acolo vor propune ca aeroportul Gheorghe Doja să se numească György Dózsa.

Consilierul Olah Emese a propus denumirea Herman Oberth deşi comunitatea evreiască s-a opus acestei denumiri.

S-au iscat conflicte politice puternice şi pe denumirea „Cluj” sau „Cluj-Napoca” pentru aeroportul internaţional.

Liberalii au susţinut denumirea „Cluj” pentru aeroport, spunând că cererea preşedinteleui CJ, Horea Uioreanu, în care era trecută denumirea „Cluj-Napoca” este eronată, în timp ce PDL a susţinut denumirea „Cluj-Napoca”, la fel cum este cea actuală, la care să fie alipită denumirea „Avram Iancu”, aprobată de Prefectură.

Consilierul local Claudia Anastase a susţinut din partea PSD denumirea de „Cluj-Napoca”, însă ulterior s-a răzgândit brusc, cerând „Cluj” pentru aeroport.

Secretarul judeţului, Simona Gagi, a spus că din eroare s-a trecut „Cluj-Napoca” în solicitarea de la Consiliul Judeţean, care de fapt se doreşte din partea Consiliului Judeţean să fie „Cluj”. Simona Gagi a menţionat că s-a renunţat la denumirea „Cluj-Napoca” pentru că aeroportul deserveşte o arie mai largă, nu doar municipiul reşedinţă de judeţ.

Întrebată fiind de Radu Moisin dacă există vreun impediment legal care să împiedice reprezentanţii cetăţenilor, membrii Consiliului Local Cluj-Napoca, care vorbesc în numele a peste 50% din numărul cetăţenilor judeţului, să ceară denumirea „Cluj-Napoca” pentru aeroport, Simona Gaci a spus că propunerea „Cluj-Napoca” este legală. Totuşi, dânsa a repetat că la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, unde majoritatea politică este deţinută de USL şi UDMR, se doreşte denumirea „Cluj”, alături de „Avram Iancu”.

Cu 13 voturi „pentru”, a fost aprobată în Consiliul Local denumirea „Avram Iancu Cluj-Napoca”.

NapocaNews