Susţinătoare a proiectelor de dezvoltare locală prin exploatarea roadelor pământului, Elena Uioreanu, deputat liberal în Colegiul 9 Cluj, a participat la prima ediţie a Zilei Recoltei la Moldoveneşti, eveniment organizat de primăria comunei şi Societatea Carpatină Ardeleana. Parlamentarul clujean spune că şansa oamenilor la un trai mai bun este gruparea lor în asociaţii de producători, care să le permită atât exploatarea corectă a terenurilor agricole, cât şi valorificarea justă a roadelor muncii lor.

Deputatul Elena Uioreanu spune că fiecare produs local în sine poate fi o adevărată marcă pentru comunităţile locale din Colegiul 9 Cluj, fie că vorbim de legumele sau fructele în starea lor naturală, fie despre cele procesate în sistem gospodăresc.

Mândră că discuţiile despre necesitatea asocierii producătorilor purtate cu locuitorii din Râşca, cunoscuţi pentru cartofii cultivaţi, nu au rămas fără rezultate, dat fiind faptul că aceştia şi-au constituit o formă juridică ce le oferă o perspectivă reală de a se impune pe piaţa internă, Elena Uioreanu consideră că modelul poate fi preluat cu succes şi de către oamenii din Moldoveneşti sau alte comune din Colegiul 9.

În timpul evenimentului de la Moldoveneşti, parlamentarul liberal a avut discuţii atât cu autorităţile locale participante la Ziua Recoltei cărora le-a transmis necesitatea susţinerii producătorilor în demersurile lor de a se asocia, cât şi cu gospodarii care şi-au scos la vânzare roadele muncii lor în agricultură. Acestora, deputatul Elena Uioreanu le-a promis sprijinul său legal în a-şi atesta produsele, respectiv fructele şi legumele, dulceţurile, murăturile sau conservele pentru iarnă şi de a-şi crea mărci proprii. Totodată, parlamentarul liberal le-a prezentat importanţa înregistrării reţetelor tradiţionale de preparare a fructelor şi legumelor, pentru a le proteja pe piaţa de consum şi a le putea folosi ca principală ”armă” în valorificarea produselor la preţuri corecte, menite să le confere recunoaşterea muncii lor.

Elena Uioreanu consideră că o politică unitară privind exploatarea resurselor naturale şi acţiuni comune coerente ale producătorilor pot contribui la creşterea economică a localităţilor din Colegiul 9 Cluj, dar şi la dezvoltarea agroturismului.

 

Radu Ştefan