Ministerul Afacerilor Externe a avertizat Serbia sa respecte drepturile minoritatii romane de pe teritoriul tarii. Avertismentul a venit dupa ce Serbia a inceput o ancheta impotriva comunitatii romane din cauza unei slujbe.

Investigatia autoritatilor sarbe a fost lansata dupa ce comunitatea romana a ascultat o slujba in limba materna, in Valea Timocului, scrie Romanian Global News, citat de In Serbia.

Potrivit unor surse, vlahii ortodocsi din acea regiune au donat bani Bisericii Ortodoxe Romane. In plus, duminica trecuta, romanii din Serbia au avut oportunitatea sa asiste la o slujba tinuta in limba materna. Imediat dupa ceremonie, autoritatile sarbe au lansat o ancheta in acest caz si au indus frica in randul cetatenilor romani din Valea Timocului.

„In curand, o delegatie romana va merge in acel loc pentru a face cercetari asupra situatiei, pentru ca o asemenea atitudine fata de minoritati este inadmisibila intr-o tara europeana”, a spus Mircea Dolha, vicepresedintele Comisiei pentru comunitatile romanesti din afara tarii.

Acesta a adaugat ca autoritatile romane intentioneaza sa modifice legislatia, astfel incat romanii din strainatate sa fie protejati.