Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a participat astăzi, 18 noiembrie, împreună cu domnul dr. Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică a Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, la darea în folosinţă a unui aparat laser unic în România utilizat în cadrul intervenţiilor chirurgicale toracice pentru înlăturarea laparoscopică a metastazelor pulmonare multiple.

Aparatul laser în valoare de 25 de mii de euro a fost achiziţionat din Germania cu fonduri alocate de Consiliul Judeţean Cluj şi reprezintă un echipament medical ultraperformant, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie fiind, din acest punct de vedere, singurul din ţară, dar şi din zona de Sud-Est a Europei, care deţine tehnologia necesară în vederea realizării unei astfel de operaţii. Avantajele acestei noi tehnici constau în posibilitatea extirpării mai multor metastaze pulmonare în condiţiile conservării plămânului sănătos, cu excluderea hemoragiei normale care apare în chirurgia clasică cu bisturiul. Totodată, cu ajutorul acestuia, recuperarea postoperatorie a pacientului este mult mai uşoară, acesta putând fi externat în maximum 3-4 zile, durerile sunt mult mai suportabile iar recuperarea este una rapidă, cu o rată mică a complicaţiilor post operatorii.

„Investiţia inaugurată astăzi are o semnificaţie aparte pentru noi toţi întrucât ea generează viaţă. În concret, utilizarea acestui nou aparat va determina creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor care suferă de cancer toracic cu cel puţin 12 luni. În plus, operaţiile efectuate cu acest aparat ultraperformant sunt gratuite şi se realizează într-un timp foarte scurt. În contextul în care preocuparea pentru pacient şi pentru actul medical prezintă o importanţă aparte în activitatea forului administrativ judeţean, programul de dotare a spitalelor clujene cu aparatură de ultimă generaţie va continua şi în perioada următoare, sumele necesare urmând a fi cuprinse în bugetele anuale de investiţii ale unităţilor medicale”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

NapocaNews