Andras Schiff, unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii, a susținut, sâmbătă, un concert cu ocazia împlinirii a 60 de ani. Cu puțin înainte de spectacol, Schiff a explicat pentru BBC de ce concertul are loc la Londra și nu în Ungaria, țara sa natală.

Despre Andras Schiff se spune că este cel mai important muzician pe care l-a produs Ungaria de la Bela Bartok și Zoltan Kodaly, în prima jumătate a secolului XX. Însă ceva s-a rupt între el și țara sa, scrie BBC.

”Din nefericire, în Ungaria lucrurile nu arată prea bine, pentru a o spune elegant. Sunt un mare opozant al situației politice de acolo”, spune Schiff, intervievat în studiourile BBC.

El este un critic fervent al guvernului de centru-dreapta al lui Viktor Orban și al relației acestuia cu al treilea cel mai important partid din Ungaria, formațiunea xenofobă și antisemită Jobbik, ”Mișcarea pentru o Ungarie mai bună”.

”Nu doar guvernul mă neliniștește. Oamenii ma neliniștesc. Nu toți. Există foarte puțin curaj civic. Oamenilor le e frică să vorbească.” Schiff amintește de recentul episod al dezvelirii unei statui a amiralului Miklos Horthy, liderul Ungariei în perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Nu a fost un om de stat, ci un criminal, responsabil pentru legile împotriva evreilor, pentru coordonarea deportării a jumătate de milion de evrei în lagărele naziste ale morții. A ridica un monument în memoria acestui om este abject, consideră Andras Schiff.

”Patriotii” unguri vor să-i ”taie mâinile” celui mai mare pianist ungur

”Cât despre întrebarea dumneavoastră de ce nu țin concertul în Ungaria, pot spune că nici nu voi mai pune piciorul în Ungaria, nici măcar ca persoana privată”, spune Schiff.

”Am fost amenințat că, dacă ma întorc în Ungaria ei îmi vor tăia ambele mâini. Nu vreau sa risc o agresiune fizică și mentală”, spune pianistul.

Acei ”ei” sunt oamenii fără nume și fără chip de pe internet, spune Schiff, care adaugă ca nu ii urăște. ”Ei nu înțeleg. Acesta este secolul XXI și aceasta este Europa. Ei se întorc în timp, in cel mai întunecat Ev Mediu.”

Să comiți crime abjecte și apoi să asculți Beethoven

Andras Schiff spune că nu ar cânta în Ungaria nici dacă amenințările la adresa sa ar înceta. Arta și politicul nu pot fi despărțite. Audienta contează pentru interpreți. Schiff nu întelege cum marii lideri naziști puteau comite crime înfiorătoare și, în momentul următor, puteau ”asculta cvartete de coarde interpretând Beethoven și puteau plânge că niște copii”.

Episodul dezvelirii bustului lui Horthy în biserica calvină a lui Lorant Hegedus Jr., ”un antisemit incurabil”, la care a participat și Marton Gyongyosi, parlamentar din partea Jobbik, după cum spune Andras Schiff, l-a determinat pe pianist să scrie un articol de opinie extrem de dur, publicat de cotidianul britanic The Guardian.

”Cât de șocant este ca o mare parte dintre unguri să ingnore faptele comise de Horthy. Pentru ei nu este vorba decât despre exercitarea dreptului la liberă exprimare: dacă cineva dorește să ridice în bserica sa, în grădină sau în magazie un monument al lui Horthy sau Ferenc Szalasi (liderul partidului Crucilor cu Săgeți, pro-nazist, și sef al statului în 1944-1945), aceasta este considerată o chestiune privată. Unii susțin că bustul lui Horthy de pe treptele bisericii este proprietate privată”, scrie Andras Schiff.

Ungaria are toate motivele să fie îngrijorată de imaginea sa în afară

”Antal Rogan, purtător de cuvânt al Fidesz, este îngrijorat de reputația negativă pe care Ungaria o are în străinătate. Are toate motivele să fie îngrijorat, pentru că țara este responsabilă pentru unele dintre cele mai negative știri ce vin din UE. Haideți să recunoaștem: nu sunbt statui ale lui Hitler în Germania, iar în Austria acest lucru este interzis prin constituție. Acelasi lucru și pentru Mussolini în Italia, Petain în Franța și Ion Antonescui in România sau pentru Josef Tiso în Slovacia. Nimeni dintre ei nu este comemorat și proslăvit.

E adevărat că au existat și oameni care au protestat împotriva dezvelirii statuii, mulți dintre ei purtând steaua galbenă. Merită admirație pentru curajul lor. Doar dacă ar fi fost mai mulți. Memebrii congregației calvine și cei din mulțimea adunata le-au spus să se ducă în Israel, la Bruxelles sau în Dunăre, o trimitere la evenimentele din 1944-45, când oamenii Crucii cu Săgeți au împușcat câteva mii de evrei și i-au aruncat în Dunărea înghețată”, scrie Andras Schiff.

”Istoria nu poate fi ștearsă și nici uitată. A descoperi și a înțelege trecutul nu este doar datoria guvernelor și a partidelor politice, ci si a oamenilor, a întregii națiuni. Trebuie să îl infrutam impreună – chiar dacă nu este plăcut – și să învățăm din trecut. Ungurii nu au trecut înca prin acest proces”, mai scrie Schiff in The Guardian.

La 80 de ani poți interpreta minunat Mozart

Cel mai mare muzician ungur de la Bela Bartok încoace rămâne la Londra. Schiff spune ca a așteptat până la 50 de ani ca să interpreteze sonatele lui Beethoven și că a trecut la ultima compoziție pentru pian a lui Beethoven abia după ce a interpretat 20 de cicluri complete ale sonatelor. ”Unele compoziții sunt profund filozofice și metafizice. Nu-i înțeleg pe pianistii care au 20 de ani și interpretează imediat această piesă. Nu poate fi ceva serios”, spune Schiff, care amintește și de aforismul pianistului austriac Artur Schnabel, care spunea că sonatele lui Mozart sunt ”prea ușoare pentru copii și prea dificile pentru adulți”. ”Când ai 80 de ani, poti interpreta minunat Mozart, pentru că te întorci la copilărie cu înțelepciunea unui om în vârstă”, spune Schiff.

Călin Marchievici, Sursa: Cotidianul