Se duc lupte grele in capitala Ucrainei intre opozantii pro-europeni si fortele de ordine. Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la cinci morţi şi 300 de răniţi. Trupele speciale au scos o masina blindata pe strazi si folosesc activ arme traumatice impotriva protestatarilor./strong>

Cinci protestatari au murit în confruntările cu forţele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alţi aproximativ 300 au fost răniţi, anunţă un centru medical al opoziţiei, citat de AFP. Potrivit site-ului de ştiri Ukrainska Pravda, patru dintre cei cinci manifestanţi decedaţi prezintă urme de gloanţe.

Manifestanţii din Ucraina vor trece „în ofensivă” începând de joi dacă preşedintele Viktor Ianukovici nu va face concesii, afirmă unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Klişko. Adresându-se miilor de suporteri în această seară în centrul Kievului, Vitali Klitschko a spus că în trei ore de discuții cu Ianukovici, președintele nu a formulat niciun răspuns pozitiv la revendicările opoziției.

In ultimele zile protestele s-au amplificat si din cauza unei legi noi care a fost adoptata de catre parlamentari. Legea prevede pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani pentru toti cei care protesteaza fara autorizatie. Aceasta lege a intrat in vigoare la miezul noptii asa ca in aceste momente Politia isi poate justifica interventia brutala in Piata Independentei. Noile prevederi legislative introduc pedeapsa cu închisoarea pentru blocarea clădirilor publice, interzic portul măștilor sau căștilor la demonstrații, instalarea neautorizată a corturilor sau folosirea amplificatoarelor de sunet. Sute de oameni au fost răniți în timpul ultimelor câteva zile de ciocniri.

AM