Aşa cum anticipa NapocaNews acum o lunăn şi în ciuda comunicatelor liniştitoare ale MAPN, rezerviştii din nord-estul ţarii sunt chemaţi la unitătile militare. Urmează recrutările tinerilor peste 18 ani. Rezervistii din judetul Botosani au fost chemati pentru o instruire de trei zile, in luna iunie, in contextul situatiei tensionate din Ucraina. In plus, Consiliul Judetean Botosani a alocat o suma de bani in caz de necesitate.

Cei care au primit ordine de chemare la unitatile militare sunt locuitori ai Botosaniului care au efectuat stagiul militar obligatoriu, scrie Botosaneanul.ro.

„Am si eu invitatie la aceasta convocare pe data de 2 – 3 – 4 iunie, daca nu ma insel, sa particip la aceasta instruire. Ei vor sa faca un exercitiu de mobilizare ca sa vada in cat timp se prezinta rezervistii la unitate, probabil cheama si pe cei care nu au facut armata.

Dar pot fi mobilizati ca sunt sefi ai unor agenti economici care au masini care le pot pune la dispozitie. Si vor veni 20 de ofiteri de la Bucuresti care vor face instruirea”, a spus prefectul Costica Macaleti.

Oficial, convocarile rezervistilor se fac pentru a se verifcia situatia acestora si pentru actualizarea bazei de date, iar evidenta este detinuta de Centrul Militar Judetean. Rezervistii trebuie sa aiba asupra lor, pe langa actul de identitate, si livretul militar si ordinul de chemare.

Presedintele Traian Basescu a spus, pe 23 aprilie, ca Romania are o problema legata de chemarea rezervistilor sub arme, pentru ca multi dintre acestia sunt plecati in Spania sau Italia.

„S-a pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme daca va fi nevoie. Avem o mare problema – foarte multi sunt la munca in Italia, Franta, Germania. E un subiect pe care CSAT il va analiza in perioada urmatoare, a fost discutat in ultimul CSAT”, a declarat Traian Basescu.

In replica, prim-ministrul Victor Ponta a afirmat ca „sa vorbesti despre rezervisti este o chestiune neserioasa”. Ulterior, premierul a facut chiar el cateva declaratii despre eventualitatea unui razboi.

NapocaNews