„În 2012, România a scris istorie: a luat titlul în Campionatul Mondial de Pescuit la Crap“. Traian Petrar Pescar până-n măduva oaselor, Traian Petrar e singurul clujean care a făcut parte din lotul naţional al României din 2012 care a adus ţării titlul de campioană mondială la pescuit crap. Are 34 de ani şi „simte unde sunt peştii“, ca un al şaşelea simţ. Încă de la primele competiţii locale, clujeanul a devenit cunoscut şi a căpătat o poreclă pe măsura: „Hagi al pescuitului“.

„Pescuitul e o artă, nu un viciu“, crede Traian Petrar, un clujean în vârstă de 34 de ani. Îmbrăcat într-un echipament sportiv cu culorile României, despre care spune că e tare mândru, Traian Petrar spune că a prins „microbul“ pescuitului de când avea 7 ani şi nici vorbă să se plictisească pe baltă pentru că „de fiecare dată e altceva“. „În 96 am avut primul meu concurs de pescuit unde am prins trei peşti, eram la Asociaţia Potaissa Turda. Am ocupat locul al III-lea. Aveam vro 17 ani.

Ăsta a fost şi primul meu premiu. De atunci oriunde am mers, pe orice lac, prindeam peşte. Atunci mi-au zis Hagi al pescuitului. Aveam şi norocul, şansa, simţeam unde ar fi peştele. Şi acum simt locul unde sunt peşti“, povesteşte Petrar. Din cauza banilor a renunţat o perioadă, însă „microbul“ nu-i dădea pace şi s-a reapucat. Peste 1.000 de euro, pregătirile pentru un concurs Pescuitul nu e un hobby ieftin.

Clujeanul spune că pentru un concurs naţional trebuie să scoată din buzunar câteodată şi peste 1.000 de euro. „Într-un concurs, costurile sunt mari. Aici se includ cumpărarea momelilor, taxa de înscriere şi benzina pentru drumul până la locul competiţiei. Câteodată, toate astea depăşesc şi 1000 de euro“, zice Petrar. Costurile cresc când vine vorba de Campionatul Mondial de Pescuit la Crap. Traian Petrar spune că, în 2012, pregătirea (antrenamentul) şi participarea lotului României la Campionatul Mondial a costat vreo 60.000 de euro. Norocul pescarilor a fost că suma a fost suportată de club.

Traian Petrar „Simţeam că am putea câştiga“ Lotul României pentru Campionatul Mondial de Pescuit la Crap s-a format cu o lună înainte de întrecere. „Pescarii au fost adunaţi în ultima lună, nici nu ne cunoşteam bine.

A fost o luptă ca să scoatem rezultate şi le-am scos. Lacul Corbu a fost locul unde au avut loc pregătirile , dar şi Campionatul Mondial. Am avut avantajul locului. Simţeam noi ceva, simţeam că am putea câştiga“, zice Petrar. A fost singurul pescar din Cluj, restul de 7 erau din Braşov şi Constanţa. Pentru „Mondiale“ a fost „recrutat“ în urma unui concurs de pescuit din judeţul Braşov, în Delta din Carpaţi. I-au cerut să meargă la Naţionale, însă nu le-a dat un răspuns pe loc, oricât de entuziasmat era de idee. „Trebuia să mă consult şi cu soţia. Ea nu prea a fost de acord. După un timp l-am sunat pe cel care îmi făcuse invitaţia, mi-a zis că nu mai are niciun loc. După vreo jumătate de oră a revenit cu un alt telefon şi mi-a zis că pot merge.

Ştii, Dumnezeu îţi deschide o cale şi-ţi dă se înţeles: Dacă poţi, du-te” Acum ai şansa”. Atunci, pentru mine, a fost o şansă enormă. Atunci România a scris istorie, a intrat pentru prima dată în Campionatul Mondial de Pescuit la Crap şi a şi câştigat titlul“, povesteşte clujeanul.

Citeşte mai mult pe: Adevarul