Autoritatile locale din municipiul Targu Secuiesc au arborat, sambata seara, doua steaguri secuiesti de mari dimensiuni in fata unei foste cazarmi militare din localitate.

Ceremonia a avut loc in prezenta catorva sute de localnici, a primarului municipiului Targu Secuiesc, Bokor Tibor, a presedintelui Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a primarului municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a parlamentarului UDMR Fejer Laszlo Odon, a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt (foto) si consulului Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal.

Cele doua steaguri arborate pe catargele din fata fostei cazarmi au fost aduse de un grup de husari, membri ai unei asociatii pastratoare de traditii si au fost ridicate in aplauzele si uralele celor prezenti, care au scandat „Traiasca poporul secuiesc”.

Primarul municipiului Targu Secuiesc, Bokor Tibor, a declarat de la tribuna oficiala ca drapelele au fost arborate cu scopul de „a arata lumii ca secuii traiesc, muncesc, sarbatoresc si nu in ultimul rand isi apara drepturile”.

„Multimea prezenta aici are un singur mesaj – noi am fost invatati ca lupta pentru drepturile, pentru simbolurile proprii, lupta pentru natiune nu este sarcina altora, ci datoria noastra. Evenimentele ultimelor luni au dovedit ca, daca ne lasam asupriti si batjocoriti pe tema simbolurilor si valorilor noastre traditionale, in curand nu vor mai fi suflete care sa se identifice ca maghiari sau secui (…)

Suntem nevoiti sa inaltam drapele secuiesti aratand lumii ca aceste meleaguri ne apartin, ca traim, muncim si gandim ca secui si le vom inalta ori de cate ori va fi nevoie ca sa ne facem intelesi. Ne-am nascut aici, dorim sa traim aici impreuna cu drepturile, simbolurile si valorile noastre”, a afirmat primarul UDMR Bokor Tibor, care si-a incheiat discursul cu un citat al scriitorului maghiar Wass Albert.

Festivitatea, la care au participat si membrii Miscarii tinerilor din cele 64 de comitate, s-a incheiat cu intonarea imnului Ungariei si a celui secuiesc.

Prefectura Covasna a atacat vineri in instanta, pe temei de nelegalitate, avizul dat de autoritatile locale din municipiul Targu Secuiesc pentru organizarea festivitatii de arborare pe domeniul public a celor doua steaguri secuiesti.

Initial, acestea au fost amplasate in centrul municipiului, langa statuia revolutionarului pasoptist Gabor Aron, pe data de 15 martie 2013, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, insa au fost indepartate in luna mai, in baza sentintei definitive si irevocabile a Curtii de Apel Brasov, la solicitarea Prefecturii Covasna. Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a fost prezent si la ceremonia de arborare a steagurilor secuiesti desfasurata in martie anul trecut.

Potrivit legii, minoritatile nationale pot sa-si foloseasca simbolurile nationale in spatiile publice cu prilejul manifestarilor specifice acestora, dar nu cu caracter permanent.