Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat, în contextul deciziei Belgiei de a ridica la nivel maxim alerta teroristă pentru capitală, că la Bruxelles, în general, atunci când sunt demonstrații sau amenințări „se iau măsuri de securitate deosebită”, scrie b1.ro.

Acesta și-a amintit că după atentatele de la Charlie Hebdo „au apărut militari care patrulau în fața instituțiilor europene”, iar atentatele din această perioadă, de la Paris, „au reîntărit măsurile de securitate”.

„În Parlamentul European intră zilnic foarte mulți vizitatoir. Sunt sute de vizitatori care parcurg măsuri de securitate, exact ca la aeroport. Suntem obișnuiți cu acest gen de măsuri de securitate maxină. În jurul Parlamentului, uneori, se pun garduri cu sârmă ghimpată pentru a preveni”.

Atentatele de la Paris „arată însă cât de bine sunt gândite aceste acțiuni. Nu sunt o întâmplare, ci sunt coordonate de o rețea care trebuie identificată de către cei care sunt plătiți pentru așa ceva”.

„Problema nu e în interiorul spațiului Schengen, ci protecția granițelor externe ale acestuia. O serie de țări nu sunt în stare să își protejeze granițele externe cu țările din afara zonei euro”, a explicat europarlamentarul.

Stolojan susține că România este pregătită pentru aderare. „Suntem în situația greu de definit în care Europa e dispusă să își deschidă granițele refugiaților, dar consideră că România și Bulgaria nu sunt pregătite să facă parte din spațiul Schengen. România are măsuri de protecție a granițelor externe mult mai puternice decât alte țări care sunt în spațiu”.

NapocaNews