Una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastră este aceea că în viaţă trebuie să-ţi cauţi jumătatea. Ni se inoculează această minciună, prin literatură, presă, filme, reviste,încă de când suntem copii. Chiar de către părinții și familia noastră. In special fetele ce se văd mirese și spera să se mărite de micuțe. Ni se spune că nu putem fi fericiţi decât dacă ne găsim jumătatea. De parcă Iisus Hristos a avut familie, jumătate sau copii.

De ce spun ca e o minciună? Pentru că fiecare om e chip al lui Dumnezeu, nu jumătate de chip. Toți suntem fiii Domnului și frați prin suflet doar că avem părinți trupești diferiți. Să nu uităm că sufletul este veșnic și trupul trecător. Şi nu relația mea cu alt om mă împlineşte, ci relaţia cu Dumnezeu cu Tatăl Ceresc, Părintele Luminilor. Dacă stau mereu în legatură cu Dumnezeu simt pace, bucurie, mângâiere, echilibru, putere, curaj, răbdare. Abia atunci relaţia mea cu alţi oameni poate deveni relaxată, neposesivă, iar gelozia, controlul, invidia şi toate celelalte care ne chinuie cad de la sine.

Doi oameni care trăiesc în Dumnezeu nu pot avea decât o relaţie foarte bună, simplă, frumoasă și plină de iubire. Altminteri, eu n-am fericirea şi o aştept de la celălalt şi el o aşteaptă de la mine. Dar să nu uităm că noi băieții trebuie să avem chipul și comportamentul Mântuitorului Iisus iar voi fetele pe cel al Maicii Domnului. Dar cine în ziua de azi mai face așa ceva sau crede in Ei? De aici vin atâtea dezamăgiri, nefericiri şi drame. Omul crede că şi-a ales partenerul greşit şi de asta nu e fericit. Îşi caută alt partener, și alt partener, și alt partener şi, după un timp, simte același gol şi aceeaşi neîmplinire, neliniște și nefericire. Și se Înșeală apoi se despart sau divorțează. Evident deoarece acolo nu a fost Iisus in mijlocul lor. Cel ce zice: ” unde sunt doi în numele Meu și Eu sunt acolo cu ei”.Dar problema nu este acel partener, ci raportarea greşită la viaţă, că tu crezi că există o jumătate cu care poţi să formezi un întreg, un cuplu, o familie și tot fugi in căutarea ei. Noi, de fapt, ne avem rădăcinile în Dumnezeu, nu în alt om, iar seva, puterea noastră de viaţă vine de la Dumnezeu şi nu de la om. Așa că fiți Mirii și Miresele Domnului Iisus. E clar atunci că împlinirea nu poate să fie decât în El și tot timpul vei avea un gol cât de frumos, bogat, fericit ești. Nu de la alt om trebuie să aştept fericirea, iubirea, liniștea,pacea, ci de la Dumnezeu. Dacă am acea împlinire profundă în Dumnezeu, pot să am şi împlinirea familială, socială…

Şi mai e ceva: noi nu putem schimba pe nimeni, fiecare se schimbă numai dacă vrea. Putem doar spune și semnala anumite aspecte, schimbarea este in mâna fiecăruia. Mulți sunt nefericiţi pentru că încearcă să-şi schimbe “jumătatea”.Femeile, de exemplu, ştiu că bărbaţii cu care se căsătoresc au anumite defecte, vicii, neîmpliniri( curvie, beție, ieșiri cu băieții,etc). Dar se însoțesc cu ei, sperând să-i schimbe.

Când iubesti pe cineva, nu te căzni să-l schimbi, căci nu vei putea. Roagă-te pentru el, postește, du-te la biserică, caută un părinte duhovnic și stai in ascultate la el,dă-i soțului/prietenului un sfat, o carte ( Biblia, Sf Scripituri) , şi mai departe rămâne lupta lui cu el însuşi. Voința lui, dorința lui de a se schimba și de a înțelege rostul și sensul omului pe pământ. Eu pot să-ţi pun în farfurie, dar nu pot să mănânc în locul tău, îţi arăt drumul, dar nu pot să merg în locul tău. Dar să știți un lucru sigur, doar Iisus este calea, viața, adevărul, scăparea și fără de El nu putem face nimic și doar prin El ajungem la Tatăl. Restul totul da absolut totul in lumea asta este stricacios, deșertăciune și trecător.

Problema nu e să-i schimbi pe altii, ci să te schimbi pe tine. Tu ca și femeie prin credința ta prin timp, nădejde și sacrificiu poți să faci ceva. Odată ce vom face asta mai mulţi, se schimbă şi lumea din jurul nostru…( soțul, prietenul, familia, colegii, amicii, etc). Așa că dacă nu puteți singuri, trăiți impreuna dar placut lui Dumnezeu după legile Lui și nu după voința noastră! Mergeți la biserică, vă căutați un părinte duhovnic, postiți, vă rugați, faceți fapte bune și traiti după legile Lui. Altfel vă spun vouă dragilor că vor exista certuri, nemuțumiri, boli, probleme, lipsuri, neliniști, supărări, bătăi, divorțuri un fel de iad încă de aici de pe pământ. Nu deznădăjduiți deoarece Raiul a fost deschis cu un tâlhar, Iisus a iertat desfrânate, tâlhari, vameși și a venit in lume pentru cei bolnavi, nu pentru cei sănătoși. Hristos in mijlocul nostru!!!

Mihai Seplecan