În data de 04 decembrie 2018, , în impresionanta sală a Cinematografului Urania din Viena, în prezența unui numeros public și a unor invitați de onoare, sub genericul ”Preoți români în vreme de război”, a avut loc conferința Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula, precum și prezentarea filmului documentar ”Preoți români, jertfă și rugăciune pentru Unire”, realizator Cristina Liberis.

Evenimentul, înscris în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri a fost organizat de Asociația Mihai Eminescu-Viena, președinte Laura Hant, în parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română din Viena, Ambasada României la Viena, Agenția de Presă Diaspora Azi, TVR Internațional și Trinitas TV.

În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Laura Hant, președinte al Asociației Mihai Eminescu, care a subliniat importanța manifestării, semnificația sa pentru comunitatea românească din capitala Austriei.

”Românii din străinătate nu uită și nu au uitat dorul de casă, nu-și uită soldații și ostașii care au murit pe câmpul de luptă pentru libertatea României, nu uită și nu a uitat rolul bisericii pe care l-a avut în acea perioadă. Nu pot decât să mă bucur că în această seară specială, comunitatea de români din Viena a putut participa alături de personalități importante din România, cum sunt Părintele Constantin Necula și doamna Cristina Liberis…”, a declarat Laura Hant, președinta asociației Mihai Eminescu din Viena, organizatoarea evenimentului.

”Mulțumim pentru prezentă domnului dr. Harald Troch, membru al Parlamentului Austriac, dl. Angel Tîlvar, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, Părintele dr. Nicolae Dura, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Viena, membri ai Ambasadei Române de la Viena, precum și reprezentanții mass media – Televiziunea Trinitas și Agenția de Presă Diaspora Azi.”, ne-a mai declarat ea.

Părintele Constantin Necula a captivat publicul cu discursul său de suflet, subliniind jertfa preoților pentru realizarea Marii Uniri, titrează Diaspora Azi.

”A fost mai mult decât o întâlnire de suflet. După vizionarea filmului, toți și-au adus aminte că sunt nepoții unor oameni care au murit la Mărășești sau care nu s-au mai întors de la război…”, a declarat la sfârșitul evenimentului Părintele Constantin Necula.

Realizatoarea filmului, Cristina Liberis, a destăinuit detalii din procesul de realizare a acestui film unicat. ”Mă bucur că am putut participa astăzi, în preajma Zilei Unirii, la 100 de ani de la Marea Unire, să reușim să ajungem cu această producție de film documentar în capitala fostului imperiu, Viena.”, a spus ea.

Evenimentul a fost însoțit de un minirecital de cântece patriotice interpretate de membrii ansamblului artistic al Asociației Crăișorul Munților din Alba Iulia, Mădălina Munteanu – voce, Gheorghe Albu – taragot, Adrian Albu – acordeon, Adrian Mircea- Voce .

La sfârșitul manifestării, publicul și protagoniștii evenimentului s-au reunit în foaierul sălii, unde părintele Constantin Necula a oferit autografe pe cărțile sale și au avut loc discuții pe marginea celor prezentate.

Organizatorii au mulțumit magazinului românesc ”Doina” din Viena pentru sprijinul acordat.

NapocaNews