A fi european nu înseamnă a renunța la valorile naționale și nu trebuie să uităm că tot ce a existat de valoare în țara asta a plecat de la tradiția populară, a declarat maestrul Tudor Gheorghe într-un interviu pentru Ziarul Lumina.

Maestrul Tudor Gheorghe subliniază, în acest interviu de colecție, că trebuie să ne protejăm valorile tradiționale românești, pentru că ele stau la baza identității noastre naționale.

„Nu sunt individul absurd să spun: gata, trebuie să tragem un clopot de sticlă peste satul românesc, să redescoperim opinca, să-i vedem din nou pe țărani plini de noroi, nădușiți, transpirați, munciți, nebărbieriți, asudați, nici pe departe. Eu vreau să intru în ­curtea unui țăran român astăzi, indiferent din ce zonă a țării este, să-i bat în poartă, el să mă recunoască, să mă invite în casă, să mă întrebe: Domnul Tudor, vreți un pahar cu apă? Cu gheață sau fără gheață? Vreți să opresc aerul condiționat? Eu vreau ca el să aibă toate astea, nu mă deranjează, dar duminica să-și pună costumul de sărbătoare, să-și ia copilașii de mână și să se ducă la biserică. Și duminică după masă să încingă o horă, să nu uite lucrurile astea! Toate sunt esențiale pentru păstrarea frumuseții și acurateții poporului român, căci de aici venim. Da, eu nu am nimic împotrivă. Sunt un tip care vrea civilizație europeană, nu sunt absurd. Europa ne-a dat și ne dă lucruri importante, dar ne-a și luat lucruri importante. Mă doare sufletul când văd că renunțăm la lucrurile noastre de bază. Noi avem valori inestimabile și stăm cu gurile căscate și adunăm ciurucuri din punct de vedere spiritual. Acest lucru este dureros!”, a explicat Tudor Gheorghe.

Potrivit maestrului, tot ce a existat valoare în această țară a plecat de la tradiția populară