Un spectacol regizat de Mihai Măniuțiu revine după 30 de ani pe scenă!

Miercuri, 8 mai, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj se joacă, în premieră, piesa ”Neînțelegerea” de Albert Camus. Spectacolul revine după 30 de ani în repertoriul teatrului, montarea precedentă, semnată de Gábor Tompa, a primit la vremea respectivă un premiu UNITER.

De această dată, piesa este adaptată și regizată de Mihai Măniuțiu, directorul Teatrului Național din Cluj, care se află la cea de-a zecea colaborare cu teatrul maghiar clujean.

Din distribuție fac parte: Andrea Kali, Balázs Bodolai, Éva Imre, Enikő Györgyjakab, Andrea Vindis, Anikó Pethő și Lóránd Váta.

Decorurile sunt semnate de Adrian Damian, Luiza Enescu este autoarea costumelor, iar Mihai Dobre semnează coloana sonoră a spectacolului.

”Neînțelegerea” a fost scrisă de Albert Camus în timpul ocupației fasciste a Franței de către Germania. Mesajul piesei rămâne însă foarte actual. El vobește despre neliniștea ororii care se apropie de umanitate, despre ireparabil și fatalitate, despre felul în care salvarea înseamnă distrugerea salvatorului, spune Mihai Măniuțiu.După premiera din 8 mai, spectacolul se mai joacă apoi în 10 și 18 mai, dar și în 5 și 12 iunie.

Iată un scurt rezumat al piesei:

Martha și mama ei conduc un han într-o modestă localitate din Boemia. Martha îşi doreşte să renunţe la tot şi visează la o viaţă mai bună pe malul mării. Pentru a-şi îndeplini această dorinţă, cele două femei jefuiesc clienţii bogaţi iar apoi îi îneacă. Când apare un nou client, cele două femei nici măcar nu bănuiesc că acesta este chiar fiul, respectiv fratele pierdut, plecat de acasă în urmă cu douăzeci de ani, despre care nu mai ştiu nimic. Se ajunge la o neînţelegere fatală. O piesă scrisă în anul 1943.

Doina Borgovan – Radio Cluj