Comisia Europeană nu va dispune elaborarea unor noi acte normative în legătură cu inițiativa cetățenească europeană Minority SafePack, deoarece aplicarea amplă a legilor aflate deja în vigoare și a măsurilor politice vor asigura un arsenal serios pentru susținerea obiectivelor inițiativei, se arată într-un comunicat dat publicității vineri de Executivul de la Bruxelles.

Scopul inițiativei este adoptarea unei serii de acte UE pentru îmbunătăţirea protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, etnice şi lingvistice.

Potrivit Comisiei Europene, din 2013, anul în care a fost înaintată pentru prima dată această inițiativă, au fost adoptate mai multe măsuri care oferă soluții la propunerile prezentate în această inițiativă.

„Aceasta este cea de-a cincea inițiativă cetățenească europeană de succes, care este o dovadă a faptului că cetățenii europeni doresc să fie auzită vocea lor și să participe în disputele publice privind crearea politicilor UE. Respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților este una din valorile fundamentale ale UE, iar Comisia Europeană este angajată pentru promovarea năzuințelor exprimate în acest sens”, a declarat comisarul european pentru Valori și Transparență, Vera Jourová, referitor la această inițiativă.

Uniunea Federativă a Naționalităților Europene (FUEN), inițiatorul Minority SafePack, a criticat, într-o declarație de presă remisă Agenției de Presă MTI, răspunsul dat de Comisia Europeană la această inițiativă. ”Comisia Europeană a respins solicitarea acelora pentru care păstrarea moștenirii lingvistice și culturale europene nu este doar un slogan care sună bine, ci o provocare de zi cu zi.

NapocaNews